Svet
8 ogledov

Turška vlada dala zeleno luč za napad

Tayyip Erdogan grozi, da bo izgnal sto tisoč Armencev. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da je turška vlada vojski dala pooblastilo za izvedbo napada proti kurdskim upornikom na severu Iraka.
"Odločitev smo sprejeli 28. novembra na srečanju kabineta vlade z odobritvijo predsednika, tako da so turške vojaške sile dobile pooblastilo za čezmejne operacije," je povedal turški premierRecep Tayyip Erdogan, ki pa ni povedal, kdaj točno naj bi do akcije prišlo.

Turški in ameriški vojaški poveljniki so se že prejšnji teden dvakrat srečali in razpravljali o skupnih ukrepih proti Kurdski delavski stranki (PKK). Domenili so se tudi o izmenjavi obveščevalnih podatkov o gibanju upornikov. ZDA in iraški Kurdi so se sicer dogovorili, da bodo poskušali ustaviti PKK. Ameriški predsednik George Bush je po pogovorih z Erdoganom v Beli hiši v začetku novembra PKK označil za skupnega sovražnika in Turčiji obljubil, da ji bodo pravočasno posredovali obveščevalne podatke o gibanju upornikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.