Svet
33 ogledov

Turški trgovci z organi

(Foto: iStock) Žurnal24 main
V Turčiji začeli s preiskavo osumljencev zaradi nedovoljene trgovine s človeškimi organi. Odvzem in presajanje opravljale tri zasebne klinike v Ankari, Carigradu in Antaliji.

V Turčiji so začeli s preiskavo najmanj 12 oseb, osumljenih organizirane trgovine s človeškimi organi. Preiskava poteka v večih turških mestih, dve osebi pa so po poročanju Tanjuga že privedli v pripor.

Organe prodajali za dvakrat več
Po prvih ugotovitvah so preprodajalci človeške organe kupovali za 10.000 do 15.000 turških lir (4.684 do 7.026 evrov ), prodajali pa so jih po dvakrat višji ceni.

Preiskovalci sumijo, da so presaditve opravljali na treh zasebnih klinikah v Ankari, Carigradu in Antaliji, sicer pa v Turčiji to ni prva tovrstna preiskava zaradi trgovanja s človeškimi organi.
Pred dvema letoma se je pred valom obtožb znašel carigrajski kirurug Yusuf Sonmez, za katerega zdaj sumijo, da
je bil član organizirane skupine, ki se je s preprodajo človeških organov ukvarjala na zasebni kliniki Medikus v Prištini. V preiskavi, ki je takrat potekala tudi v Turčiji, so ga oprostili zaradi pomanjkanja dokazov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.