Svet
25 ogledov

Tusk migrantom: Ne prihajajte v Evropo

Donald Tusk Žurnal24 main
Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je ekonomske migrante pozval, naj ne prihajajo v Evropo.

"Želim pozvati vse potencialne nezakonite ekonomske migrante, od koder že ste: Ne prihajajte v Evropo. Ne verjemite tihotapcem. Ne tvegajte svojih življenj in denarja. Vse je zaman," je dejal Donald Tusk na novinarski konferenci v Atenah. "Grčija ali katerakoli druga evropska država ne bo več tranzitna država. Schengenska pravila bodo znova začela veljati." 

Tusk, ki se je udeležil tiskovne konference skupaj z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom, je dejal, da je Grčija del Schengna, območja evra in Evropske unije in da bo to tudi ostala. 

Pod vprašajem stabilnost regije

Pred obiskom v Atenah se je v Makedoniji sešel z makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovom. Sogovornika sta se strinjala, da morajo države ukrepati usklajeno in da izziv zahteva skupen odziv na evropski ravni. 

Ivanov je poudaril, da Makedoniji ni v interesu prevaliti vse breme na Grčijo, hkrati pa ne bodo dopustili sprejemanja enostranskih rešitev v makedonsko škodo. Zagotovil je, da bo Makedonija sodelovala z Grčijo pri obvladovanju begunske krize. 

Ivanov je izpostavil tudi čedalje večji problem nasilnega prestopa grško-makedonske meje. Vse več migrantov namreč poskuša mejo prestopiti s silo, uporabljajo ponarejene dokumente ali so nasilni do varnostnih sil na mejo. Po njegovem mnenju to postavlja pod vprašaj stabilnost celotne regije. "Makedonija je pokazala, da je pripravljena na vse scenarije in da ne bo dopustila povečanja varnostnih tveganj zaradi begunske krize," je še poudaril. 

Pritisnil bo na Turčijo

Tusk, ki je bil v okviru turneje po balkanski migrantski poti tudi v Sloveniji, bo odpotoval v Turčijo. Srečal se bo tako s turškim premierjem kot tudi s predsednikom. Pričakuje se, da bo pritisnil na turške oblasti, da bi si intenzivneje prizadevali za zajezitev begunskega vala.

 

 
Komentarjev 2
  • maneken 12:57 03.marec 2016.

    Tusk: "Schengenska pravila bodo znova začela veljati." Kdaj so pa nehala? Kateri organ EU jih je suspendiral? Pravila veljajo vseskozi, le da za kršitve nihče ne odgovarja, ker so se navzeli vzhodnjaško balkanskih navad.

  • maneken 12:54 03.marec 2016.

    Kakšna shizoidna politika Evrope: Merklova in nemški veleindustrijalci jih pozivajo naj pridejo, Tusk pa, da naj ne prihajajo....Tile evrobirokrati bodo uničili EU s svojimi zablodelimi politikami in stališči. Vsak samo za svoj žep in za svoje volilce.