Svet
632 ogledov

Tveganja so prevelika, izbrali daljšo in dražjo pot

ladja Maersk Rdeče morje
1/2
Profimedia
Ladjarsko podjetje Maersk bo svoja plovila usmerjalp okoli Afrike. Razlog so napadi jemenskih upornikov. Indija je po ugrabitvi tovorne ladje v Arabsko morje poslala rušilec.

Danski ladjarski velikan Maersk je danes napovedal, da bo vsa svoja plovila v izogib plovbi prek Rdečega morja in Sueškega prekopa usmerjal okoli Afrike. Razlog so napadi jemenskih upornikov. Nadomestno pot so uporabljali že lani, a so zaradi zaščitnih ukrepov spet prešli na običajno plovbo. Zdaj se je izkazalo, da so tveganja vendarle prevelika.

Maerskovo kontejnersko ladjo je med prečkanjem ožine Bab el Mandeb, ki Rdeče morje povezuje z Adenskim zalivom, po navedbah družbe v nedeljo zadel izstrelek. Nato so jo napadla štiri plovila s Hutiji, vendar so helikopterji z bližnjih ameriških rušilcev, ki so se odzvali na klic na pomoč, tri potopili, četrto plovilo pa je pobegnilo.

Daljše in dražje poti zaradi povečanega števila napadov

Jemenski uporniki Hutiji v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi vse pogosteje izvajajo napade z brezpilotnimi letalniki in raketami na trgovske ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Od 18. novembra je bilo teh napadov po navedbah ameriških pomorskih sil na Bližnjem vzhodu 25.

Zaradi povečanega števila napadov na tem strateškem območju so se nekateri lastniki velikih trgovskih ladij začeli izogibati Rdečemu morju, kar pa pomeni daljše in dražje poti. ZDA so decembra zato ustanovile večnacionalno pomorsko koalicijo za zaščito ladijskega prometa, ki pa po mnenju nekaterih ni dovolj učinkovita.

zajeta ladja Hutijski uporniki | Avtor: Profimedia Profimedia

Pirati ugrabili tovorno ladjo 

Indija je danes v Arabsko morje poslala rušilec INS Chennai, potem ko naj bi v četrtek zvečer pirati tam ugrabili tovorno ladjo MV Lila Norfolk, na kateri je najmanj 15 indijskih mornarjev, je sporočila indijska mornarica. O ugrabitvi je pred tem poročala britanska agencija za pomorsko trgovino (UKMTO).

Po navedbah UKMTO se je na tovorno ladjo, ki pluje pod liberijsko zastavo, pred somalijsko obalo vkrcalo pet ali šest oboroženih oseb. Indijska mornarica je sporočila, da se je na incident odzvala hitro, ni pa pojasnila, ali ugrabitelji trenutno nadzorujejo ladjo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Navedla je le, da je na območje poslala tudi patruljno letalo, ki naj bi že vzpostavilo stik z ladjo. "Letalo mornarice še naprej spremlja gibanje, INS Chennai pa se približuje plovilu, da bi mu pomagal," so še zapisali v izjavi.

Konec decembra lani je bil sicer v bližini indijske obale tarča napada z brezpilotnim letalnikom tanker MV Chem Pluto, ki prav tako pluje pod liberijsko zastavo. ZDA so odgovornost zanj pripisale Iranu, ki očitke zavrača.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 15:02 05.januar 2024.

    Plin je iz enega dostopnega in najčistejšega energenta čez noč postal težko dobavljiv, nato pa še nezaželjen. Ker so se naši prijatelji odločili, da je treba Ukrajino in Rusijo spreti. Isti so sklenili, da je treba še bolj spreti Palestince ...prikaži veče in Izrael. Tudi to bomo plačali v obliki podražitev prevozov in pomanjkanja materialov. Poleg tega je treba po nalogu naših prijateljev take požare vzdrževati, zato (jim) posredno in neposredno tiskamo še denar. In potem se še čudimo, od kod inflacija.