Svet
79 ogledov

Twitter nad Muska z odvetniki

Elon Musk Epa
Twitter toži milijarderja Elona Muska, ki je odstopil od napovedanega prevzema družbe.

V petek je Elon Musk naznanil, da odstopa od napovedanega prevzema Twitterja, vrednega 44 milijard dolarjev. Trdil je, da podjetje ni posredovalo informacij o številu lažnih in neželenih računov na platformi. 

Zdaj je Twitter zaprosil sodišče v Delawaru, naj Musku naloži dokončanje združitve za dogovorjenih 54,20 dolarja na delnico Twitterja. "Potem ko je pripravil javni spektakel, predlagal in nato podpisal prodajalcu prijazno združitveno pogodbo, Musk očitno verjame, da si – za razliko od vseh drugih strank, za katere velja pogodbeno pravo – lahko premisli in si s tem dovoli razsuti podjetje, motiti njegovo poslovanje, uničiti delniško vrednost in oditi," je zapisano v tožbi, ki vsebuje dolg seznam domnevnih Muskovih kršitev združitvene pogodbe, ki so posledično "očrnile Twitter in njegovo poslovanje".

Predsednik družbe Twitter Bret Taylor je tvitnil, da želi mikroblogersko spletno mesto "Elona Muska pozvati k odgovornosti za svoje pogodbene obveznosti". Musk je v torek v odgovor tvitnil: "Oh, ironija".

Twitter | Avtor: Profimedia Profimedia
V tožbi je navedeno, da je Musk, ki je tudi šef podjetja Tesla, odstopil od posla, ker "ne služi več njegovim osebnim interesom". Kot navaja BBC, je prav tako navedeno, da je po tem, ko je Musk privolil v dogovor, padla vrednost delnic podjetja, skupaj z delnicami Tesle. "Vrednost deleža Muska v Tesli, ki je sidro njegovega osebnega bogastva, se je zmanjšala za več kot 100 milijard dolarjev od največje vrednosti novembra 2021. Torej Musk želi ven," je zapisano.

"Namesto da bi prevzel stroške upada trga, kot zahteva pogodba o združitvi, jih Musk želi prenesti na delničarje Twitterja," so še dodali.

Cena Twitterjeve delnice je v preteklem mesecu padla za več kot 8 %, medtem ko je maja padla z najvišje vrednosti za več kot 50 dolarjev na delnico. Takrat je Musk dvomil o številu lažnih in neželenih računov na Twitterju in dejal, da je posel "začasno zadržan". V petek pa je naznail, da se umika od dogovora, pri čemer je trdil, da pomanjkanje informacij o lažnih računih in netočne prezentacije predstavljajo "ključni neželeni dogodek". Povedal je tudi, da veliko odpuščanje vodstvenih delavcev pri Twitterju pomeni, da družba ne izpolnjuje svojih obveznosti.

V odgovor je Twitter dejal, da namerava sprožiti pravne postopke za uveljavitev sporazuma, pri čemer so poudarili, da so "zavezani k zaključku transakcije po ceni in pogojih, dogovorjenih z Muskom". Prvotna pogodba o združitvi vključuje 1 milijardo dolarjev nadomestila za razpad. Musk podjetja ne želi več kupiti.

Toda v pogodbenem pravu je to lažje reči kot narediti. V resnici je s Twitterjem že sklenil pravno zavezujoč sporazum, ki ga bo najverjetneje težko razdreti. Cena, ki jo je Musk privolil plačati za podjetje, je precej višja od njegove trenutne vrednosti. Zdaj mora, če želi, da se splet okoliščin razplete v njegovo korist dokazati, da Twitter krši pogodbo. Toda možni so tudi drugi izidi. Musk bi seveda lahko zmagal, kar bi bil uničujoč udarec za spletno podjetje. Twitter bi si lahko prizadeval za poravnavo, medtem ko bi Musk lahko poskušal tudi doseči boljšo ceno za Twitter. 

Musk, ki je samega sebe opisal kot "absolutista svobode govora", se je zavezal, da bo omilil Twitterjeva pravila o moderiranju vsebine, ko bo podjetje v njegovi lasti. Bil je tudi glasen kritik Twitterjeve politike ukinitve računov raznim politikom, kot je račun nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Pozval je tudi k večji preglednosti glede tega, kako platforma predstavlja tvite uporabnikom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.