Svet
769 ogledov

Uber izgubil licenco v Veliki Britaniji

Uber
Uber London ostal brez licence.

Londonski podeljevalec licenc (TfL) je danes sporočil, da podjetju Uber London Limited po 30. septembru ne bodo več podaljšali licence za najeme zasebnih prevozov z voznikom. Za pridobitev licence in njeno podaljšanje bi morali namreč dokazati, da upoštevajo varnostne standarde, a ker očitno pri TfL niso bili zadovoljni s prikazanim, so odločili, da Uber ne izpolnjuje vseh pogojev za podaljšanje licence.

Zmotilo jih je predvsem pomanjkanje korporativne odgovornosti v povezavi s številnimi vprašanji, ki imajo lahko posledice za javno varnost.

TfL je pri tem navedel, da jih moti predvsem Uberjev pristop k prijavljanju hudih kaznivih dejanj, njihov pristop k pridobivanju zdravniških spričeval in način pridobivanja potrdil o nekaznovanosti. Poleg tega pa jih moti tudi njihov pristop k uporabi programske opreme Greyball, ki omogoča tudi možnost preprečevanja dostopa izvršilni oblasti do zabeleženih podatkov.

Podjetje Uber v Londonu je bilo že dlje časa tarča kritik sindikatov, zakonodajalcev ter taksistov, osrednja težava pa naj bi bili tudi slabi delovni pogoji za voznike. Preko aplikacije v Londonu prevoze ponuja približno 25.000 voznikov

V Uberju se lahko na odločitev pritožijo v 21 dneh, kar naj bi tudi storili. Tom Elvidge, generalni manedžer Uberja London, pa je med drugim zapisal, da gre za "birokratsko sranje", londonski črni taksiji pa so zastareli in predragi.

Župan Londona Sadiq Khan je po poročanju BBC odločitev TfL pozdravil in dodal, da bi bilo narobe, če bi Uber ohranil licenco, če predstavlja grožnjo za varnost prebivalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.