Svet
14 ogledov

Ubijajo zdravstvene delavce

Ustreljeni zdravstveni delavec v Pakistanu Reuters
Od ponedeljka je bilo v Pakistanu ubitih devet zdravstvenih delavcev, ki so sodelovali v kampanji cepljenja proti otroški paralizi.

Kampanjo so danes prekinili. Kampanjo sta izvajala Sklad ZN za otroke (Unicef) in Svetovna zdravstvena organizacija, za prekinitev pa so se odločili, potem ko so bili danes ubiti še trije zdravstveni delavci. Ubiti so bili na območju Pešavarja, ki leži blizu afganistanske meje in plemenskih območij, kjer se skrivajo talibani in skupine, povezane z Al Kaido, ki nasprotujejo cepljenju.

Prepričani, da jih želijo sterelizirati

Že prvi dan kampanje cepljenja proti otroški paralizi, ki je v Pakistanu endemična, je bil v ponedeljek ubit zdravstveni delavec v Karačiju, v torek pa še štirje, eden je bil ubit v Pešavarju. Odgovornosti za napade ni prevzel nihče.

Muslimanski verski voditelji javno nasprotujejo cepljenju, ker domnevajo, da želi s tem Zahod sterilizirati muslimane, kar že dolgo ovira prizadevanja za zajezitev bolezni v Pakistanu. Na svojih območjih so cepljenje prepovedali tudi talibani, ki zdravstvene delavce obtožujejo, da so vohuni.

Agent sodeloval v lažni kampanji

Nezaupanje do programov cepljenja se je sicer še okrepilo, ko so prijeli in nato na 33 let zapora obsodili Pakistanca, ki je kot agent ameriške obveščevalne agencije Cia sodeloval v lažni kampanji cepljenja proti hepatitisu B v kraju Abotabad, v okviru katere je potrdil, kje je vodja Al Kaide Osama Bin Laden. Ta kampanja je potekala marca 2011, kmalu pred ameriškim napadom, v katerem je bil Bin Laden ubit.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so lani v Pakistanu zabeležili 198 primerov otroške paralize, kar je največ v zadnjem desetletju. Letos so jih zabeležili 56.

Komentarjev 4
  • privat 10:27 16.januar 2013.

    v zgodovini človekoljubnih organizacij se je tudi dogajalo ,da so zdravniki z vprašljivim poslanstvom širili virus HIV na otroke ali drugo.. in tako reducirali staroselce....kdo sploh verjame neki politiki?? Zdravilo pa tako al tako ima stranske učinke in stranski učinki ...prikaži več se lahko povečajo glede kaj unašaš u telo kot hrano....vsaka pokrajina ali kontinent ima svojo razliko v strukturi hrane,kar pomeni da aspirin v evropi je nekaj drugega ,kakor v aziji!

  • vicvic 17:53 19.december 2012.

    Takim bi morali dati pomoč domačinom, dajim sami pomagajo,pa spremljajo delo. Verjetno so bili že kdaj zapečjani, ali pa totalno nevedni.

  • vicvic 17:53 19.december 2012.

    Takim bi morali dati pomoč domačinom, dajim sami pomagajo,pa spremljajo delo. Verjetno so bili že kdaj zapečjani, ali pa totalno nevedni.