Svet
32 ogledov

"Ubijajte civiliste iz držav koalicije!"

Islamska država Profimedias
Islamski skrajneži pozivajo k pobijanju civilistov iz držav koalicije, v kateri je tudi Slovenija.

Islamska država (IS) je v videu pozvala k napadom na civiliste iz držav, ki sodelujejo v mednarodni koaliciji pod ameriškim vodstvom. V koaliciji je tudi Slovenija. 

"Če lahko ubiješ nevernega Američana ali Evropejca - posebej zlobnega in umazanega Francoza, Avstralca, Kanadčana, ali katerega koli nevernika iz države, ki je vstopila v koalicijo prosti Islamski državi, ubij ga na kakšen koli način," je sporočil predstavnik IS Abu Muhammad al-Adnani.

Na grožnjo so se odzvali v vladnem kabinetu Kanade, kjer poudarjajo, da bo Kanada še naprej podpirala boj proti Islamski državi. "Še naprej bomo sodelovali z zavezniki, da bi ustavili to grožjo, Kot tudi naši zavezniki, se ne bomo ustrašili groženj, medtem ko nedolžni otroci, ženske in moški verskih manjšin živijo v strahu pred teroristi," je povedal tiskovni predstavnik kanadske vlade.

V koaliciji 50 držav

ZDA cilje Islamske države v Iraku obstreljujejo že od srede avgusta, napadati bodo začeli tudi  položaje v Siriji. Kot prva se jim je pri bombardiranju konec prejšnjega tedna pridružila Francija.

Ameriški State Department je v soboto objavil seznam okoli 50 držav in organizacij, ki so del mednarodne koalicije proti Islamski državi v Iraku in Siriji. Na seznamu je tudi Slovenija.

Pri koaliciji proti IS ne gre le za vojaške operacije, ampak druge dimenzije boja. To so pomoč partnerjem na terenu, zaustavljanje dotoka teroristov in financ, pomoč pri humanitarni krizi in odvzem legitimnosti sovražni ideologiji IS, pravijo v Washingtonu.

Na koalicijskem seznamu so tudi EU, zveza Nato, Albanija, Avstrija, Nemčija, Francija, Nizozemska, Oman, Združeni arabski emirati, Savdska Arabija, Egipt, Japonska, Litva, Kanada in druge države, med njimi vse nekdanje jugoslovanske republike s Srbijo in Kosovom vred.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so pojasnili, da Slovenija še ni sprejela nobene konkretne odločitve glede boja proti Islamski državi, se pa vključuje v mednarodna prizadevanja za zaustavitev njenih terorističnih aktivnosti.

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 12:12 22.september 2014.

    Kričanje primitivcev bi najbolje bilo ne popularizirati. Slovenski narod ve, da je treba pomagati Kurdom. Vsi vemo, da je celi svet dolžan zaščititi otroke. Tako da...

  • vseimam 11:43 22.september 2014.

    Izgnat vse islamiste iz Evrope. Naj se vrnejo kamor spadajo in od koder so prišli. Potem pa naj se sami med seboj pomenijo kako in kaj.Za začetek pa takojšnja zaustavitev gradnje džamije v Ljubljani. Lahko tudi razpis ...prikaži več referenduma o tej zadevi.