Svet
4 ogledov

Ubijali med molitvijo

Mošeja v nigerijskem mestu Kano Profimedias
Pokol v Nigeriji. V glavni mošeji v mestu Kano odjeknili dve eksploziji, na desetine ljudi je umrlo, skoraj 200 ranjenih.

Eksploziji sta odjeknili ob začetku tedenske molitve, do še ene eksplozije pa je prišlo na bližnji ulici. Po podatkih reševalcev je umrlo najmanj 64 ljudi, nekaj manj kot 200 naj bi jih bilo ranjenih. Po eksplozijah je bilo po nekaterih podatkih slišati tudi streljanje.  

Napad zaradi poziva k uporu?

V mošeji deluje drugi najvišji muslimanski klerik v državi in emir Kana, Muhamad Sanusi II, ki je minuli teden v tej mošeji pozval severnjake, naj se uprejo radikalni islamski skupini Boko Haram, ki se od leta 2009 bori za vzpostavitev islamske države.

Incidenta do zdaj iz skupine Boko Haram še ni komentiral nihče. V napadih te teroristične skupine je po podatkih človekoljubne organizacije letos umrlo že več kot 2.000 ljudi, poroča BBC.

Emir Kana je zelo vplivna osebnost v Nigeriji, kjer živi več kot 80 milijonov muslimanov, večina pa na severu države. V redkem javnem izražanju stališč o političnih in vojaških zadevah je emir tudi izrazil dvom v zmožnost nigerijskih sil, da zaščitijo civiliste in končajo nasilje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.