Svet
111 ogledov

Ubijalski sršeni prešli Alpe

Gnezdo azijskih sršenov EPA
Lani zabeležili prvi smrtni primer zaradi napada azijskih velikanskih sršenov v Italiji. V Veliki Britaniji se že bojijo invazije.

Britanski mediji so se zadnje dni razpisali o tem, da so ubijalski sršeni na poti v Veliko Britanijo, po tem ko so lani v Franciji povzročili šest smrtnih primerov. Velike težave z njimi imajo v Aziji, lani  je tako na Kitajskem po napadu umrlo več kot 40 ljudi zaradi alergičnih reakcij ali odpovedi organov.

Ti sršeni lahko so dolgi okoli pet centimetrov, letijo lahko s hitrostjo 40 km/h, na dan lahko preletijo tudi po 100 kilometrov. Azijski sršeni so veliko agresivnejši in nevarnejši od evropskih, saj imajo večjo količino strupa, ki je lahko usodna tudi za tiste, ki niso alergični na njih.

Iz Italije do Slovenije je blizu

V Franciji povzročajo velike težave, vse od kar so prispeli z ladijsko pošiljko leta 2004, podobnega se bojijo zdaj tudi v Veliki Britaniji. Lani pa so prvi smrtni primer zabeležili tudi v Torinu.

Tudi če sršeni zaidejo k nam, pa strokovnjaki svetujejo naj ostanemo mirni in naj ne opletamo besno z rokami, da bi sršena pregnali, saj se tako počutijo še bolj ogrožene. No, tega pravila ni upošteval španski golfist Pablo Larrazábal, ki se je pred sršeni zatekel v vodo.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.