Svet
96 ogledov

Ubije ga lahko že snežinka

snezinka Shutterstock
Za Bernarda Warda je lahko usodna že snežinka. Trpi namreč za alergijo na mraz.

Če pride v stik s hladno stvarjo, pa naj bo to ena sama snežinka, Bernardova koža burno odreagira. V najhujšem primeru lahko reakcija povzroči celo anafilaktični šok.

Zdravniki menijo, da se je pri Wardu alergija razvila lani na Škotskem, ko je na avtobusni postaji čakal pri temperaturi – 10 stopinj Celzija.

"Zime me je groza. Vem, da večina ljudi ne mara mraza, a zame je lahko smrtonosen. Za ogrevanje in debela oblačila zapravim celo premoženje, a nimam izbire. Odkar se mi je pojavila alergija, se je moje življenje popolnoma spremenilo," pripoveduje Ward, ki si ne more privoščiti niti večera s prijatelji v bližnjem pubu.

Kot bi roke dal v koprive

Da njegova koža burno reagira na mraz, je prvič opazil pred dvema letoma. "Vsakič, ko sem čakal na avtobus, so me roke začele močno srbeti in peči, kot da bi jih dal v koprive. Nisem razmišljal o tem, saj sem upal, da bo minilo." Zdravnik je reakcijo pripisal pralnemu prašku ali mogoče kakšni zaužiti hrani. A se je reakcija močno poslabšala lani februarja, ko je bil tri tedne na Škotskem. "Prvi večer tam je bilo -10 in čakal sem na avtobus, da me odpelje nazaj v hotel. Nisem nosil rokavic, v rokah pa sem imel vrečke. Po nekaj minutah so moji prsti in roke zatekle do te mere, da jih nisem mogel pokrčiti. Obraz me je pekel in srbel, sopel sem," reakcijo opisuje Ward. Ko je prispel v hotel in se preoblekel v topla oblačila, je opazil, da so mu zatekle tudi noge.

Huda alergija na mraz

Zdravniki so mu postavili diagnozo: huda alergija na mraz. Zdravila, ki bi stanje odpravilo, ni, lahko pa se ga lajša s pomočjo antihistaminikov. Da bi preprečil izbruhe alergije, se je odpovedal številnim aktivnostim, ki jim je prej posvečal svoj čas. "Nisem več mogel igrati nogometa, saj je zaradi igranja na prostem prišlo do hude reakcije, pa tudi druženje je postalo prava mora. Zaradi pitja hladnih pijač mi zateče grlo in roka mi lahko zateče že če držim vrček hladnega piva."

Zahvaljujoč podpori najbližjih, so stvari lažje, kljub številnim prilagoditvam, ki so bile potrebne. "Ljudje so rabili nekaj časa, da so se zavedli obsega problema in včasih še vedno pozabijo in me prosijo, naj naredim stvari, ki jih preprosto ne morem več."

Komentarjev 1
  • Ferluci 09:32 26.november 2013.

    Bo se moral prilagodit - preseliti v južne kraje (recimo vsaj k nam na obalo), namesto piva bo pa kuhano vino čisto OK.