Svet
12 ogledov

Ubila 31 ljudi, od tega 10 poslancev

Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina al Šabab, ki je sporočila, da s Žurnal24 main
V oboroženem napadu na hotel v somalijski prestolnici Mogadiš je bilo ubitih 31 ljudi, med njimi šest somalijskih poslancev. Napadalci so bili oblečeni v uniforme vladnih sil.

Dva napadalca, oblečena v vojaške uniforme, sta pred hotelom Muna najprej ubila varnostnika, nato pa vdrla v hotel, ki se nahaja blizu predsedniške palače. Ob vstopu v hotel sta začela streljati okoli sebe, ko so hotel obkolile vladne sile, pa sta aktivirala eksplozivno telo, ki sta ga imela na sebi.

Ubitih je bilo 31 ljudi, od tega šest poslancev, štirje vladni predstavniki in civilisti, med njimi številno osebje hotela. Pred tem so poročali o desetih mrtvih poslancih, je sporočilo ministrstvo za informiranje.

"Nimajo drugega motiva, kot da ustrahujejo somalijsko ljudstvo. To je obžalovanja vredno dejanje v svetem mesecu ramadan," je dejal minister za informiranje Abdirahman Omar Osman.

Hotel, v katerem se je zgodil krvavi napad, je priljubljen med poslanci in predstavniki prehodne vlade. Poslanci, ki prihajajo iz drugih delov Somalije, sicer pogosto živijo v hotelih, kadar so v prestolnici.

Krvava ofenziva upornikov
Potem ko je skupina al Šabab v ponedeljek napovedala vojno vladnim silam in silam Afriške unije, v Mogadišu danes že drugi dan potekajo srditi spopadi, ki so doslej zahtevali najmanj 40 življenj, 130 ljudi pa ranjenih. Po navedbah očividcev gre za najhujše spopade v zadnjih mesecih. Uporniki napadajo položaje omenjenih sil, pri tem pa se po navedbah prič spopadajo z avtomatskim orožjem in obstreljujejo z granatami.

Somalija nima delujoče vlade že 19 let. Islamistični uporniki pod vodstvom skupine al Šabab pa poskušajo vlado strmoglaviti že od januarja 2007.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.