Svet
15 ogledov

Ubili 147 študentov

Kenija teroristični napad Žurnal24 main
V napadu skrajne milice al Šebav na univerzo v kenijskem mestu Garissa, okoli 150 kilometrov od meje z nemirno Somalijo, okoli umrlo najmanj 147 študentov. Potem ko so oboroženi napadalci napadli univerzo je posredovala vojska in varnostne sile so po 16 urah prevzele nadzor nad kampusom.

Iz kampusa je bilo ves dan slišati streljanje in eksplozije. Napadalci naj bi v študentsko naselje med drugim vdrli z granatami. Potem ko so pobili več ljudi, so zajeli še več deset talcev.

Kenija teroristični napad | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Odgovornost za napad je prevzela skrajna milica al Šebab, šlo pa naj bi za maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji. Predstavnik skupine je povedal, da napadalci zadržujejo le študente krščanske veroizpovedi, muslimane pa so izpustili.

Štirje skrajneži mrtvi, peti aretrian

Štirje od petih napadalcev so - potem, ko jih je obkolila policija - aktivirali razstrelivo, ki so ga imeli nameščenega okoli pasu, petega naj bi kenijska policija aretirala. 

Kenija teroristični napad | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kenijske varnostne agencije so medtem objavile fotografijo domnevnega organizatorja napada, poveljnika milice al Šebab Mohameda Mohamuda in zanj ponudile 200.000 evrov nagrade.

Šejk Mohamed je sicer Kenijec, nekdanji učitelj korana iz Garisse, ki se je pridružil somalijski milici in se v njej hitro vzpenjal po lestvici. Na begu naj bi bil od decembra, ko so ga povezali z napadom Šebaba, v katerem je bilo ubitih kakih 60 ljudi, a do danes je bila za njegovo ujetje razpisana desetkrat nižja nagrada kot po novem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.