Svet
10 ogledov

Ubili 20 vojakov

afganistanski vojaki EPA
Talibanski uporniki so napadli oporišče afganistanskih vojakov v vzhodni provinci Kunar. Dvajset vojakov so ubili, sedem pa ugrabili.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je zaradi napada odpovedal obisk na Šrilanki, je kritiziral Pakistan zaradi po njegovem neuspešnega boja proti terorizmu in zahteval ukrepanje.

Pakistansko vlado je posvaril, da je terorizem resna grožnja za obe državi, in zahteval, da Pakistan resno in aktivno sodeluje z vlado v Afganistanu, ter sprejme ukrepe za "uničenje terorističnih gnezd", so sporočili iz Karzajevega njegovega urada.

Talibani so že prevzeli odgovornost za napad v provinci, ki leži ob meji s Pakistanom. Na območje so oblasti poslale okrepitve, ki iščejo napadalce in si prizadevajo za izpustitev ugrabljenih vojakov, je sporočilo obrambno ministrstvo. Gre za napad z največjim številom žrtev, ki so ga v zadnjih mesecih na afganistanske sile izvedli talibani.

Zajete vojake usmrtili

Pakistanska letala so sicer danes že tretjič v tednu dni napadla domnevna skrivališča pakistanskih talibanov na severozahodu države in jih pri tem 18 ubila. Po navedbah oblasti so tudi uničili obrat za izdelavo eksplozivnih naprav. Gre za zadnjega v nizu napadov po propadu mirovnih pogovorov med vlado in talibani minuli teden. Ti so se končali, ko so talibani sporočili, da so usmrtili 23 vojakov, ki so jih imeli zajete od začetka leta 2010.

Vlada si želi mirovnega dogovora

Afganistan je v krempljih nasilja, ki ga vse od strmoglavljenja z oblasti leta 2001 sprožajo talibanski uporniki. V zadnjem času so njihovi napadi vse pogostejši in terjajo vse večje število smrtnih žrtev.

Vlada v Kabulu si močno prizadeva s talibani doseči mirovni dogovor še pred umikom mednarodnih sil konec leta, a so doslej talibani zavrnili vse vladne mirovne ponudbe. Napovedali so tudi napade v okviru kampanje pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v državi potekale aprila.

Afganistanski talibani so danes sporočili tudi, da so se umaknili iz pogovorov z ZDA glede izmenjave zapornikov. Gre pravzaprav za prvo priznanje katere od strani, da potekajo pogovori, ki vključujejo izpustitev ameriškega vojaka Boweja Bergdahla. Tega imajo talibani zaprtega od leta 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.