Svet
9 ogledov

Ubili 23 delavcev

tripoli
1/2
EPA
V raketnem napadu v libijski prestolnici Tripoli je bilo ubitih 23 egiptovskih delavcev.

V silovitih spopadih med vojsko in islamističnimi skupinami v Bengaziju, drugem največjem mestu v Libiji, je bilo samo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 38 ljudi, kakih 50 je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah vojaških virov so islamisti v soboto sprožili na ofenzivo na sedež posebnih enot vojske.

V Tripoliju se poleg tega nadaljujejo siloviti spopadi rivalskih milic na tamkajšnjem mednarodnem letališču. Islamistična milica iz mesta Misrata se tam že od 13. julija spopada z oboroženo skupino iz mesta Zintan, ki letališče nadzoruje vse od padca libijskega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011. Zaradi spopadov je nastala ogromna škoda, letališče pa ne obratuje.

Ena od raket, izstreljena v spopadih med omenjenima milicama, je po navedbah egiptovske tiskovne agencije Mina zadela poslopje v Tripoliju, v katerem so nastanjeni egiptovski delavci. Ubitih naj bi bilo 23 Egipčanov. Zunanje ministrstvo v Kairu napada sicer še ni uradno potrdilo.

ZDA zaprle veleposlaništvo

ZDA so zaradi vse hujšega nasilja med rivalskimi milicami in na sploh poslabšanja varnostnih razmer v Tripoliju v soboto zaprle svoje veleposlaništvo v tem mestu in svoje diplomatsko osebje preselile v sosednjo Tunizijo.

"Žal smo to odločitev morali sprejeti, saj je lokacija veleposlaništva zelo blizu prizorišču silovitih spopadov med oboroženimi libijskimi skupinami," je pojasnila predstavnica veleposlaništva Marie Harf. Dan pred tem je v bližino poslopja veleposlaništva padlo več granat, ki pa niso povzročile večje škode ali žrtev.

Ameriški državni sekretar John Kerry je sicer v soboto zagotovil, da so ZDA zavezane diplomatskemu procesu v Libiji. Dodal je, da se bodo ameriški diplomati v Libijo vrnili takoj, ko bodo razmere to dovoljevale.

Iz Libije se je začasno umaknila tudi misija Združenih narodov.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 02:44 28.julij 2014.

    USA najprej naredi pisdrijo in kaos . potem pa spisdi ! Junaćine da junaćine !