Svet
6 ogledov

Ubili najmanj 189 ljudi

1/14
Žurnal24 main
Včeraj proti koncu dneva znova odjeknili streli. Mrtvih je že najmanj 189 ljudi, več kot 1900 pa je ranjenih. Začasna vlada je danes razglasila tridnevno žalovanje.

Ko je novinar Reutersa povprašal vojaka, kako bi ocenil stanje v Kirgiziji, mu je ta odvrnil le: "Vse je relativno."

Uzbekistan je mejo zaenkrat le pustil odprto. Še vedno sprejemajo otroke, bolne, starejše in ranjene.

Po tem, ko so oblasti včeraj že zatrdile, da se razmere umirjajo, je danes znova prišlo do zaostrovanja. Kirgiško ministrstvo za zdravje danes navaja, da je v zadnjem tednu dni po uradnih podatkih umrlo 189 ljudi, več kot 1900 pa je ranjenih. Na poti tja je tudi ameriški odposlanec Robert Blake, ki se bo najprej v Uzbekistanu, v prihodnjih dneh pa še v Kirgizistanu seznanil z nastalimi razmerami.

Zapuščene ulice
Že več kot 250 tisoč ljudi je zbežalo iz Kirgizije, nekateri še vedno stojijo na meji. Ulice v Ošu so prazne, na njih se sprehajajo le oboroženi vojaki. Visoki komisariat ZN za begunce je prebeglim Uzbekom danes poslal prvo pomoč (odeje, šotore). Francija pa je napovedala, da bo za pomoč kirgiškim beguncem donirala 100.000 evrov.

Včeraj je bilo znova slišati topovsko streljanje, nato pa eksplozije. V središču mesta Oš je bilo slišati tudi oklepna vozila ter občasno streljanje. Na nekatere hiše so vojaki napisali "Smrt Uzbekom".

 

Več o dogajanju v Kirgiziji si lahko ogledate v galeriji.

Mednarodni komite Rdečega križa medtem poroča, da je mrtvih "več sto ljudi". Natančnega števila naj niti ne bi bilo možno ugotoviti, saj so nekatere že pokopali, drugih pa niso mogli identificirati. Oblasti vztrajajo pri številki 189 mrtvih, kolikor so jih pač našteli v mrtvašnici v Ošu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.