Svet
19 ogledov

Ubili Osamo bin Ladna

Ameriški ABC News je objavil ekskluzivni video kraja, kjer so ubili Osamo bin La
1/26
Žurnal24 main
Osama bin Laden ubit z dvema streloma v glavo. Z analizo DNK so potrdili, da gre res za prvega moža teroristične mreže Al Kaida.

Bin Laden je bil vodja teroristične organizacije Al Kaida, ki je med drugim organizirala tudi napad v New Yorku 11. septembra leta 2001.

"Nocoj lahko poročam ameriškemu ljudstvu in svetu, da so ZDA izvedle operacijo, v kateri je bil ubit Osama bin Laden, vodja Al Kaide in terorist, ki je odgovoren za umore na tisoče nedolžnih mož, žena in otrok. Operacijo je izvedla majhna skupina Američanov izjemnega poguma in sposobnosti. Noben Američan ni bil poškodovan. Pazili so, da so se izognili civilnim žrtvam," je povedal Obama.

„Naša država je držala obljubo, da bo pravici zadoščeno. Današnji dan nas je opomnil, da ni ničesar, kar kot narod ne bi mogli storiti. Moramo se le spomniti občutka enotnosti, ki nas definira. Svet je po smrti Osame bin Ladna varnejši,“ je na popoldanski konferenci povedal Obama.

V časniku Economist so zapisali, da je uboj bin Ladna Obami praktično zagotovil ponovno izvolitev na predsedniških volitvah prihodnje leto.

 Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je med tem vse talibane pozvala, naj opustijo bojevanje in se pridružijo mirnemu dialogu.







Dva od ubitih moških naj bi bila bin Ladnova kurirja, tretji pa je bin Ladnov sin. Ubita je bila tudi ženska, ena od štirih bin Ladnovih žena.

Ni se hotel predati
Obama je že februarja bil obveščen, da se bin Laden nahaja na posestvu v kraju Abotabad, ki leži le 55 kilometrov od Islamabada.

Pretekli teden pa je ameriški predsednik ukazal napad z dvema helikopterjema. Operacija je trajala 40minut, zajeli so več kot 20 ljudi. Bin Ladu naj bi dali možnost za vdajo, ker pa se je upiral, so ga ubili z dvema streloma v glavo.

Nekdanja svakinja bin Ladna Carmen bin Laden je dejala, da bi raje izbral smrt, kot pa da bi mu sodili v ZDA.

Bin Laden je le še slab spomin.
Nadim Houry, predstavnik organizacije Human Rights Watch v Bejrutu.

Misija usmrtiti
Posebna enota ameriške vojske je imela pri lovu na Osamo bin Ladna nalogo, da ga usmrtitijo in ne samo aretirajo, je za Reuters dejal predstavnik ameriškega urada za nacionalno varnost. "To je bila operacija ubijanja," je dejal in tako dal jasno vedeti, da bin Ladna v Pakistanu niso želeli ujeti živega.


Pokopali so ga v morju
Najbolj iskanega človeka na svetu, vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, so po navedbah neimenovanega predstavnika ameriške administracije danes že pokopali, in sicer na morju. Kje natančno, za zdaj ni znano.

Za pokop v morju so se odločili, da njegov grob ne bi postal središče za oboroževanje in novačenje novih teroristov. Poleg tega nobena država, ki bi sprejela njegove posmrtne ostanke, ni bila na voljo.

Še pred tem so njegovo truplo odpeljali v Afganistan, kjer so naredili DNK-analizo. Vzorec so primerjali z DNK ene izmed bin Ladnovih sester, ki je umrla v Bostonu.

Vpliv na borze

Novica o smrti bin Ladna je vplivala tudi na trgovanje na borzah. Zvišali so se tečaji na Wall Streetu, nafta se je pocenila, dolar nekoliko okrepil. Večinoma v zelenih številkah pa so današnje trgovanje končale tudi evropske borze.

Kot je pojasnil neimenovani predstavnik Washingtona, se je ameriška administracija odločila, da bo z bin Ladnovim truplom ravnala v skladu z islamskimi običaji, kar med drugim pomeni, da mora biti pokopano najkasneje v 24 urah.

Ker pa bi, še posebej v tako kratkem času, zelo težko našli državo, ki bi bila pripravljena sprejeti posmrtne ostanke terorista številka ena, so se ZDA odločile, da ga pokopljejo na morju.

Kot je ob tem ocenila ameriška televizija ABC, bo dejstvo, da je bil bin Laden pokopan na neznani lokaciji na morju, preprečilo, da bi kraj njegovega zadnjega počitka postal svetišče in romarska točka za njegove privržence.

 

Pred Belo hišo Američani proslavljali
Po besedah ameriškega predsednika so najbolj iskanega terorista na svetu ubili v Pakistanu ob sodelovanju vlade v Islamabadu. Obama naj bi ukaz za napad izdal po tem, ko so že avgusta dobili informacije o tem, kje naj bi se bin Laden skrival. Ob novici so pred Belo hišo izbruhnile spontane demonstracije Američanov, ki so se veselili smrti sovražnika.

Že lani vedeli, kje je
Obama je v nagovoru povedal, da je direktorju obveščevalne agencije CIA Leonu Panetti naročil, naj na prvo mesto prioritet vojne proti Al Kaidi postavi prijetje ali smrt bin Ladna.

Lani avgusta so dobili prve informacije o tem, kje naj bi se skrival, in potrebnih je bilo več mesecev, da se je informacija potrdila. Obama se je prejšnji teden odločil, da je informacij dovolj, in ukazal napad na posestvo v mestu Abotabad v Pakistanu. Po poročanju ameriških medijev so operacijo izvedli pripadniki posebnih enot mornarice SEALs.

Fotografije veselja na ameriških ulicah si oglejte v GALERIJI.

Pregled najhujših napadov Al Kaide pa si oglejte v tej povezavi.
Obama: pravici je zadoščeno

Obama, ki se mu zdaj drugi predsedniški mandat nasmiha veliko bolj kot doslej, je poudaril, da je pravici zadoščeno.

Bin Laden je bil, po besedah Obame, dve desetletji simbol Al Kaide in njegova smrt je najpomembnejši dosežek v boju proti njej. Za Obamo ni nobenega dvoma, da se bodo boji nadaljevali, ker bo Al Kaida poskušala napadati še naprej, zato bo treba ostati previden doma in po svetu.

Obama je med govorom posebej poudaril, da ZDA niso v vojni proti islamu in da Al Kaida pobija muslimane. Pri tem je posebej izpostavil dobro sodelovanje Pakistana v operaciji. Priložnost je izkoristil še za poziv Američanom, naj se vrnejo k občutku enotnosti, ki jih je navdajal po 11. septembru 2001. Tak dosežek naj bi pričal o veličini države in vztrajnosti njenih prebivalcev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.