Svet
2 ogledov

Ubili sunitskega šejka

Le deset dni po srečanju z Bushem so v Iraku ubili sunitskega šejka Abdula Satar Žurnal24 main
Le deset dni po srečanju z Bushem so v Iraku ubili sunitskega šejka.

V mestu Ramada na zahodu Iraka je bil danes ubit sunitski šejk Abdul Satar Abu Riša, ki se je od lanskega leta boril proti teroristični mreži Al Kaida.

Abu Riša ubit deset dni po srečanju z Bushem  

Uboj sunitskega šejka Abu Riše so obsodili tudi v Beli hiši. © iStock

 
Abuja Rišo so ubili le deset dni po srečanju z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem med njegovim nenapovedanim obiskom v Iraku. Sicer pa so poleg njega v napadu, ki je zaznamoval krvavi začetek muslimanskega postnega meseca ramadan v Iraku, ubili tudi njegovega telesnega stražarja. Slednji je bil pomembna osebnost v tako imenovani Prebujeni konferenci sunitskih plemen Anbarja, ki so oblikovala zavezništvo z ameriškimi silami v pokrajini Anbar v boju proti Al Kaidi. Zavezništvo se je ob podpori ameriških marincev v minulih mesecih v omenjeni pokrajini uspešno spopadlo s privrženci Al Kaide.

Bela hiša obsodila uboj šejka
Uboj sunitskega šejka Abu Riše je le nekaj ur po napadu ostro obsodila tudi Bela hiša. "Obsojamo uboj šejka Abdula Sattarja," je dejala predstavnica za medije ameriške službe za nacionalne varnosti Kate Starr . Dejala je še, da je Bush spoznal njegov pogum, ko sta se zadnjič srečala.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.