Svet
10 ogledov

Ubili voditelja darfurskih upornikov

Drnovšek in Ibrahim Urad predsednika Republike Slovenije
Sudanske vladne sile so danes v pokrajini Severni Kordofan ubile voditelja največje uporniške skupine v sudanski pokrajini Darfur, Kalila Ibrahima.

Kalila Ibrahima so vladne sile ubile v spopadu na območju Vam Bama v pokrajini Severni Kordofan, kjer naj bi se v preteklih dneh odvilo že nekaj spopadov med vojsko in uporniki. Ibrahima naj bi vladne sile ubile med poskusom bega v Južni Sudan.

Ibrahim je vodil največjo darfursko uporniško skupino Gibanje za pravičnost in enakost, ki je dolgo uživala podporo nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, zato domnevajo, da je nedavni padec njegovega režima uporniško skupino hudo prizadel. Gibanje je sicer lani v Kartumu sklenilo mirovni sporazum s sudansko vlado, vendar se mu je kasneje odreklo.

Kalil Ibrahim | Avtor: Reuters Reuters
Kalil je sicer v funkciji predsednika Gibanja za pravičnost in enakopravnost nastopil tudi v dokumentarnem filmu Toma Križnarja Darfur - voda za vojno.

Leta 2006 je obiskal Slovenijo in se sestal s takratnim predsednikom države Janezom Drnovškom, pogovarjala pa sta se tudi o možnosti neodvisnosti zahodnega dela Sudana.

Komentarjev 1
  • privat 09:02 26.december 2011.

    no zdaj bo mir...ena bela lutka v igri velesil manj.,