Svet
18 ogledov

Ubit drugi mož Al Kaide

Brezpilotno letalo EPA
V napadu ameriške obveščevalne agencije Cia z brezpilotnim letalom v Pakistanu v noči na ponedeljek, v katerem je umrlo 15 upornikov, je bil ubit tudi drugi človek mednarodne teroristične mreže Al Kaida Abu Jahja al Libi.

To so danes potrdili visoki ameriški predstavniki. Neimenovani visoki ameriški predstavnik je povedal, da so ZDA prepričane, da je bil ubit Abu Jahja al Libi, kar je pomemben udarec za vodstvo Al Kaide in njeno povezovanje z drugimi skupinami. Dodal je, da gre za najpomembnejši udarec Al Kaidi od smrti vodje mreže Osame bin Ladna lani v Pakistanu.

Neimenovani ameriški predstavnik pa je dejal, da nihče, ki je po njegovi smrti ostal v Al Kaidi, nima niti približnega znanja, ki ga je imel al Libi.

Nagrada milijon dolarjev

Al Libi, ki je bil ubit med operacijo v Severnem Vaziristanu, kjer imajo ob meji z Afganistanom močno oporišče talibani in Al Kaida, je libijski državljan. Bil je zvest bin Ladnov poveljnik in je nastopil v številnih videoposnetkih Al Kaide. Bil naj bi tudi glavni arhitekt globalnega propagandnega stroja Al Kaide. Nadzoroval naj bi njene dnevne operacije ter vzdrževal stike s podružnicami Al Kaide po vsem svetu.

Za al Libijevo glavo so ameriške oblasti razpisale nagrado milijon dolarjev. V preteklosti so se sicer že pojavile napačne novice o njegovi smrti. Med drugim so poročali, da je bil ubit decembra 2009 v napadu brezpilotnega leta v Južnem Vaziristanu.

Pakistan je zaradi ponedeljkovega napada z brezpilotnim letalom danes na pogovor povabil ameriškega odpravnika poslov v Pakistanu in mu izrazil protest zaradi teh nezakonitih napadov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.