Svet
20 ogledov

Ubit namestnik guvernerja

Vozilo, s katerim se je na delo odpravil Ashna. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V samomorilskem napadu na konvoj vozil je umrl namestnik guvernerja province Kanadahar Abdul Latif Ashna.

Samomorilski napadalec se je z motorjem zaletel v vozilo, v katerem je potoval Ashna, ki je bil na poti v mesto Kandahar, ko se je napad zgodil. V napadu je bilo ranjenih več ljudi, najmanj pet civilistov so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico. Med ranjenimi so tudi trije telesni stražarji.

Ameriški veleposlanik Karl Eikenberry je med sobotnim obiskom Kandaharja obsodil napad in dejal, da je izguba namestnika guvernerja velik udarec tako za provinco kot za ameriška prizadevanja po vzpostavitvi miru v regiji. Razmere v Afganistanu so namreč najslabše po letu 2001.

Izbirajo tarče
Provinca Kandahar je baza talibanov in del Afganistana, ki so mu ameriške sile v zadnjem letu posvetile največjo pozornost. Povečalo se je število napadov, ki so usmerjeni proti točno določenim ljudem, še posebej proti politikom in uslužbencem vlade.

Lansko leto je bilo najbolj krvavo leto v Afganistanu za pripadnike tujih sil, ubitih je bilo 711 ljudi. Število civilnih žrtev je še višje, saj jih je po podatkih Združenih narodov v prvih 10 mesecih prejšnjega leta umrlo kar 2400.

Afganistanci bodo marca postopoma začeli prevzemati nadzor nad varnostjo v nekaterih provincah. Umik ameriških čet je predviden za začetek julija, še zadnji ameriški vojak pa naj bi se iz države umaknil do konca leta 2014.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.