Svet
15 ogledov

Ubita dva protestnika, pet ranjenih

Sultan Kabus, ki poskuša zmanjšati napetost v sicer precej mirni zalivski državi Žurnal24 main
Na protivladnih protestih v omanskem mestu Sohor v spopadih s policijo ubita najmanj dva protestnika, pet je bilo ranjenih.

"Policija je začela streljati v množico in pri tem ubila dva človeka," je povedal eden od udeležencev protestov v industrijskem mestu Sohor, približno 200 kilometrov severozahodno od omanske prestolnice Muškat.

Gumijasti naboji in solzivec
Neimenovani predstavnik omanske policije pa je pojasnil, da naj bi policija začela streljati na protestnike, ker so hoteli vdreti na policijsko postajo.

Pred tem je okoli tisoč protestnikov vanje metalo kamenje, zato jih je policija najprej poskušala razgnati z gumijevkami in solzivcem, kasneje pa so začeli streljati z gumijastimi naboji. Policisti so se umaknili, protestniki pa so jim sledili v policijsko postajo, ki je zagorela, prav tako tudi vladna stavba. 

V spopadih med policijo in protestniki sta bila ubita dva človeka, pet protestnikov je bilo ranjenih. "Na shod so prišli protestniki iz vse države, z zahtevo po reformah," je dejal politični aktivist Basma al-Rajhi.

Sultan Kabus Ibn Said vlada Omanu od leta 1970. Oman sicer velja za socialno dobro razvito državo, vendar pa je avtarkičen in politično še vedno precej avtokratski. Stranke in sindikati so prepovedani, je pa sultan leta 2004 vzpostavil voljeni "posvetovalni svet".

O protestih poročajo tudi iz mesta Salalah, kjer so pred sedežem guvernerja že od petka utaborjeni protestniki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.