Svet
12 ogledov

Ubitega novinarja vojska reševala v neuspešni akciji

Obglavljenje novinarja Prtscr Youtube
Ameriške oblasti so priznale, da so v tajni misiji skušale osvoboditi ameriškega novinarja Jamesa Foleya in druge zajete Američane. Skrajneži pred ubojem Foleyevi družini poslali sporočilo.

Ubitega 40-letnega ameriškega novinarja Jamesa Foleya, ki so ga imeli pripadniki skrajne sunitske Islamske države zajetega že dve leti, je ameriška vojska v tajni misiji skušala osvoboditi. Poskus ni uspel zaradi napačne informacije glede lokacije.

Operacijo je odobril ameriški predsednik Barack Obama; njegova svetovalka za kontraterorizem je pojasnila, da zato, ker je menil, da nevarnost za talce z vsakim dnem narašča. "Vlada je razpolagala s podatki obveščevalcev, za katere smo ocenili, da so verodostojni. Predsednik je pooblastil obrambno ministrstvo za agresivno akcijo osvoboditve talcev. Žal misija ni bila uspešna," je povedala Obamina svetovalka. Dodala je, da akcija ni bila izvedena v zadnjih tednih ter da javnosti o njej niso nameravali obvestiti. Namero so spremenili po obglavljenju 40-letnega novinarja.

Obvestili so družino

Ameriški mediji so objavili, da so ugrabitelji novinarja Foleya njegovi družini 13. avgusta poslali sporočilo, da ga bodo ubili v znak maščevanja zaradi ameriških zračnih napadov na njihove položaje.

Sporočilo je družina posredovala ameriškemu zunanjemu ministrstvu in s pomočjo FBI-ja sestavila odgovor, v katerih so skrajneže prosili za milost. Izpostavili so, da je Foley le nedolžni novinar, ki spoštuje ljudstvo Sirije, v kateri je zajet. Prošnje so bile zaman. Global Post pa danes poroča, da so ugrabitelji za novinarja zahtevali 132 milijonov odškodnine.

Med talci, ki naj bi jih ameriška vojska osvobodila v zgoraj omenjeni akciji, je sicer tudi ameriški novinar Steven Sotloff, kateremu islamski skrajneži ravno tako grozijo z obglavljenjem, vkolikor bodo ZDA nadaljevale z letalskimi napadi na njihove položaje. Ameriški predsednik Obama je pri tem že napovedal, da bodo ZDA sicer naredile vse za zaščito svojih državljanov, vendar hkrati napovedal nadaljevanje letalskih napadov na položaje sunitskih skrajnežev na severu Iraka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.