Svet
12 ogledov

Ubiti ga je hotel že Reagan

Gadafi je zgrešeni poskus umora iz zraka označil za veliko zmago in vgradil v sv Žurnal24 main
Polkovnik Gadafi je že desetletja trn v peti zahodu. ZDA so zato Libijo bombardirale že leta 1986, vendar pa je polkovnika Gadafija o preletih ameriških letal pravočasno obvestil takratni premier Malte.

Gadafijev režim je v burnih časih hladne vojne odprto sodeloval z različnimi skupinami, ki so se tudi s terorističnimi sredstvi borile proti politikam in sistemom zahoda, predvsem pa proti njegovi politiki do Izraela.

Leta 1985 so oboroženi napadalci v usklajenih napadih v Rimu in na Dunaju ubili 19, ranili pa 138 civilistov. Tarča napada so bile stranke izraelske letalske družbe El Al in potniki, ki so želeli leteti v izraelski Tel Aviv. Napad je bil izveden kot povračilni napad, saj so pred tem Izraelci iz zraka bombardirali prostore palestinske osvobodilne armade (PLO) v tunizijski prestolnici Tunis.

Libija podprla napad in organizirala novega
Libijo so takrat obtožili, da je napade finančno podprla. Njihova tajna služba naj bi jim tudi priskrbela orožje; Gadafijev režim je vse zanikal, hkrati pa je napade pozdravil.

Po tem incidentu so se odnosi med ZDA in Libijo dodatno zaostrili in zaradi nedorečenosti, čigav je Sidrski zaliv ob obali Libije, je leta 1986 prišlo do spopada med ameriško in libijsko vojsko. Potopljenih je bilo več ladij, umrlo je 35 ljudi.

Libijski tajni agenti so 5. aprila leta 1986 izvedli bombni napad na nočni klub La Belle v zahodnem Berlinu, pri čemer so umrli trije, ranjenih pa je bilo 229 ljudi.

Najhujši teroristični napad je Gadafijev režim izvedel leta 1988. V bombnem napadu na letalo ameriške družbe Pan Am je nad britanskim mestom Lockerbie umrlo 259 ljudi na letalu ter 11 prebivalcev Lockerbia. Sledile so mednarodne sankcije proti Libiji.

Napadli aprila 1986
Po nekaj dneh diplomatskih pregovarjanj je takratni predsednik ZDA Ronald Reagan ukazal zračni napad na Libijo 14. in 15. aprila 1986.

V napadu je umrlo 45 libijskih vojakov in 15 civilistov. Več bomb je namreč zgrešilo svoj cilj. Libijcem je uspelo sestreliti eno od ameriških letal, ki so sodelovala v napadu. Pri tem sta umrla dva člana posadke.

Cilj napada naj bi bil ubiti polkovnika Gadafija, ki pa se je pred napadom umaknil. O neodobrenem poletu preko malteškega zračnega prostora naj bi ga namreč obvestil takratni malteški premier.

Gadafi razglasil zmago
Svojega uničenega domovanja Gadafi ni obnovil, od tam pa je prvič po letošnjih množičnih protestih v Libiji nagovoril narod.

Polkovnik Gadafi je po napadu sporočil, da so izborili "spektakularno zmago nad ZDA". Kot povračilni ukrep je proti ameriškim vojakom na italijanskem otoku Lampedusa izstrelil dve raketi Scud, ki pa sta zgrešili cilj in padli v morje.

Današnje dogajanje v Libiji spremljamo v živo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.