Svet
3 ogledov

Ubiti talibanski uporniki

Proizvodnja opija in trgovina z njim omogočata financiranje talibanskih napadov. Žurnal24 main
V spopadih na jugu Afganistana je bilo ubitih več kot sto talibanov.

V dveh vojaških operacijah v južni afganistanski provinci Helmand je bilo ubitih več kot sto talibanskih upornikov, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. 62 talibanov je bilo ubitih, ko so napadli policijske položaje blizu glavnega mesta province Laškargah, še 46 pa med tridnevno operacijo v okrožju Nad Ali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob napadu talibanov na policijske nadzorne točke je posredovalo tudi letalstvo zveze Nato, ki je bombardiralo položaje upornikov. Po navedbah tiskovnega predstavnika guvernerja province Helmand Dauda Ahmadija naj bi bili med žrtvami tudi talibanski poveljnik sosednje province Kandahar Mula Kvadratula in več tujih borcev.

V tri dni trajajoči operaciji v okrožju Nad Ali pa je bilo ubitih 46 talibanov, je sporočil Ahmadi in dodal, da v spopadih ni bil ubit noben afganistanski vojak ali pripadnik sil Nato. Poveljstvo Nata v Afganistanu za zdaj ni potrdilo teh informacij.

Helmand je zelo pomembna provinca za odpravo islamskih vojaških spopadov. Gre za območje največjih nasadov maka, iz katerega proizvajajo opij. Trgovanje z opijem pa v osnovi financira uporniške akcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.