Svet
15 ogledov

Ubitih 16 protestnikov, sto ranjenih

Mursijevi privrženci Reuters
Enote egiptovske vojske so pred sedežem republikanske garde v Kairu proti podpornikom odstavljenega predsednika Mohameda Mursija uporabile strelno orožje in solzivce.

Tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine Ahmed Aref je za AFP dejal, da je bilo ubitih 16 protestnikov, približno sto pa ranjenih.

Britanski BBC, ki se sklicuje na informacije s terena, medtem poroča o najmanj sedmih smrtnih žrtvah posredovanja vojske proti islamističnim protestnikom. Obenem navaja besede ene od prič, da je vojska v množico ljudi, zbranih v kairski soseski Nasr City, streljala s pravimi naboji. Na desetine ljudi je ranjenih in jih prevažajo v bolnišnice, še piše BBC.

Vojska je posredovala danes okoli 4. ure zjutraj, medtem ko so se številni protestniki udeleževali jutranjih molitev. Strele naj bi sicer izzvala skupina protestnikov, ki je takrat poskušala preplezati zidove sedeža predsedniške garde. Vojska dogodkov za zdaj ni komentirala.

Zbrali so se podporniki in nasprotniki

Na ulicah so se sicer v nedeljo zbrali tudi ljudje, ki podpirajo sredino vojaško odstavitev Mursija. AFP poroča, da jih je bilo na trgu Tahrir v Kairu okrog 250 tisoč. Izražali so podporo vojski in jezo nad ZDA zaradi domnevne podpore Mursiju ter njegovi Muslimanski bratovščini. Predsednik ZDA Barack Obama je sicer sporočil, da ZDA ne podpirajo nobene od strani v Egiptu.

Poskušali bodo imenovati novega premierja

Prehodna vlada pod vodstvom predsednika vrhovnega sodišča Adlija Mansura naj bi medtem danes ponovno skušala imenovati novega premiera Egipta.

Skrajna islamska stranka salafistov Nur, ki je podprla odstavitev Mursija, je uvodoma blokirala imenovanje zanje preveč sekularnega Nobelovega nagrajenca za mir Mohameda el Baradeja. Zdaj naj bi bil na vrsti levo-sredinski odvetnik Zijad Baha al Din, ki pa mu stranka Nur prav tako nasprotuje, ker je bil nekoč član el Baradejeve koalicije Fronta narodne rešitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.