Svet
11 ogledov

Ubitih najmanj 400 civilistov

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Sirska vojska je v spopadih doslej ubila najmanj 400 ljudi, ocenjujejo organizacije za človekove pravice. Samo minuli petek ubitih 112 ljudi. ZDA o sankcijah, ki bi ustavile nasilje, še razmišljajo.

S sankcijami proti sirski vladi bi ZDA povečale pritisk na predsednika Bašarja al Asada, ukrepe, s katerimi bi zamrznili premoženje uradnikov in jim prepovedali poslovanje v ZDA, pa naj bi podpisal sam ameriški predsednik Barack Obama, poroča Reuters.

Medtem pa je turški premier Erdogan že napovedal, da bo v Sirijo poslal svojega odposlanika, ki bo Asadu predstavil predloge za naslednje korake. O krizi v Siriji se je Erdogan pogovarjal tudi z ameriškim predsednikom Obamo.

Iz Bele hiše so še sporočili, da o uvedbi sankcij razmišljajo zaradi "povsem nesprejemljivega nasilja", kakšne naj bi konkretno bile, pa tuje agencije ne poročajo. Svojim uradnikom v Damasku in vsem ameriškim državljanom v Siriji pa so svetovali, naj državo zapustijo, dokler imajo še na voljo javna prevozna sredstva. Podoben poziv je izdala tudi Velika Britanija.

O razmerah v Siriji sta na srečanju v Rimu, ob podpisu skupnega pisma za spremembe schengenskega sporazuma, govorila tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Sirske oblasti sta pozvala, naj takoj prekinejo nasilna obračunavanja s protestniki. "Pošiljanje tankov in vojske nad protestnike je nedopustno," je dejal Sarkozy in hkrati opomnil, da ukrepanje v državi brez resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov ni mogoče.

 

Napeto v Dari
Predsednik Bašar al Asad je v mesto Dara poslal tanke, ki naj bi pomagali zatreti proteste. Vojska naj bi streljala vse vprek, pregledovala hiše in prebivalce zbirala na kup. Operacijo naj bi vodil Asadov mlajši brat Maher.

Iz mesta se po pričevanju prebivalcev vijejo temni oblaki dima. "Na ulici, kjer sem, je približno 10 tankov. Streljajo na hiše in jih uničujejo,“ je za Reuters dejal Abu Khaldoun. "Sile Maherja al Assada so se razširile povsod. S pomočjo cestnih blokad je Dara postala velik zapor. Ne morete na cesto, ne da bi ogrozili svoje življenje,“ je dejal Abu Tamer. "Povsod so tanki. Dva dneva sta minila in streljanje se ni ustavilo.“ Koliko ljudi je umrlo, ne vedo. Vojska ljudem ne dovoli družiti se, niti jim ne dovoli oditi po hrano in zdravila. Strehe mesta pa naj bi zasedli ostrostrelci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.