Svet
5 ogledov

Ubitih najmanj 50 ljudi

Irak eksplozije
1/3
Reuters
V vrsti bombnih napadov in streljanj v večinoma šiitskih četrtih iraške prestolnice Bagdad je bilo danes ubitih najmanj 50 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaenkrat odgovornosti za nasilje ni prevzel še nihče, šiite pa sicer večinoma napadajo sunitski skrajneži, da bi tako destabilizirali državo.

Poleg 50 mrtvih je bilo v najmanj 20 eksplozijah avtomobilov bomb in obcestnih bomb ter dveh strelskih napadih, ki so se večinoma zgodili v šiitskih četrtih Bagdada, ranjenih več kot 170 ljudi.

Do napadov prihaja dan pred deseto obletnico ameriškega napada na Irak, katerega namen naj bi bil vzpostavitev demokratične vladavine in države zaveznice sredi Bližnjega vzhoda, vendar so napadu sledili brutalni nemiri in neskončne politične krize.

Samo v zadnjem tednu je bilo v napadih v Iraku ubitih 114 ljudi. Današnji dan pa je najbolj krvav, odkar je 9. septembra v nasilju umrlo 76 ljudi. Žrtev sektaškega nasilja je v Iraku v zadnjih letih sicer manj, kljub temu pa napadi ostajajo pogosti.

Iraške oblasti pa so danes sporočile, da bodo lokalne volitve, ki so načrtovane za 20. april, v provincah Anbar in Nineveh preložene zaradi varnostnih tveganj, med drugim zato, ker bi lahko bila ogrožena življenja političnih kandidatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.