Svet
7 ogledov

Uboj grenak opomin

V Široki Brijeg je po navedbah oblasti v nedeljo prišlo 500 navijačev Sarajeva i Žurnal24 main
"EU se z Zahodnim Balkanom ne ukvarja in podcenjuje njegove probleme," pravi Borut Šuklje.
"Občasni in posamični dogodki, ki smo jih bili vajeni kot spopade med bregovoma Mostarja, so se preselili na Široki Brijeg – nekam, kjer jih ni nihče pričakoval. Mislim, da je to zadostno opozorilo," razlaga svetovalec za območje Zahodnega Balkana Borut Šuklje.

V večinsko hrvaškem Širokem Brijegu v BiH je pod streli (hrvaškega) policista O. Knezovića, ki je včeraj zvečer dejanje priznal, izdihnil navijač nogometnega kluba Sarajevo Vedran Puljić.

EU regijo zanemarja
Ker naj bi po navedbah navijačev streljal (hrvaški) policist, se je v Sarajevu včeraj v podporo razjasnitvi dogodka zbrala množica protestnikov. "Procesi zgodovine na Zahodnem Balkanu niso neponovljivi, ampak se zlahka ponovijo v obliki, ki smo jo že videli," pravi Šuklje in dodaja: "EU se s to regijo ne ukvarja. Zelo malo ve o njej in podcenjuje njene probleme."

Po morebitni uveljavitvi Lizbonske pogodbe bo, upa, mesto visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko EU zasedel zdajšnji komisar za širitev Olli Rehn. Po Šukljetovi oceni je namreč velik poznavalec Zahodnega Balkana, ambicije za to mesto pa je že nakazal.

Brat se je hotel ubiti
Brat ubitega si je, ko je izvedel za smrt, porezal žile na rokah, vendar so ga zdravniki rešili. Skupini Facebooka “R.I.P Vedran Puljic Pulja (F)” se je do včeraj zvečer pridružilo skoraj 22 tisoč ljudi. Kljub nekaterim izbruhom sovraštva razprave v skupini potekajo v umirjenem tonu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.