Svet
20 ogledov

"Ubranili bomo evro"

Italijanski minister Giulio Tremonti (levo) v pogovoru z grškim kolegom Georgeom Žurnal24 main
Finančni ministri EU so pred kriznim sestankom v Bruslju poudarili, da bodo storili vse, da ubranijo evro pred napadi finančnih trgov.

Ministri naj bi z dogovorom o stalnem mehanizmu v pomoč državam v območju evra trgom pred ponedeljkovim odprtjem posredovali jasen signal, da so odločeni zaščititi evropsko valuto. Podrobnosti o mehanizmu javno še niso bile predstavljene. Zakonske podlage za vzpostavitev mehanizma je morala do začetka zasedanja pripraviti Evropska komisija.

"Ubranili bomo evro. Zagotoviti moramo, da bo naša valuta stabilnejša, in storili bomo vse, kar je potrebno, da dosežemo ta cilj,"
je poudarila španska finančna ministrica Elena Salgado in poudarila, da Španija, ki je poleg Grčije in Portugalske najbolj na udaru finančnih trgov, ne bo zaprosila za pomoč v okviru mehanizma, h kateremu so v soboto pozvali voditelji v območju evra in ki ga sedaj pripravlja EU.

Evropska komisija naj bi finančnim ministrom danes predlagala, naj za zagotovitev stabilnosti evra obstoječi mehanizem plačilnobilančne pomoči državam brez evra razširijo na države v območju evra. Ta mehanizem sedaj predvideva do 50 milijard evrov pomoči, Evropska komisija pa naj bi predlagala, da se ta vsota zviša za 60 milijard evrov. Teh 60 milijard evrov naj bi zagotovilo vseh 27 članic unije.

Takojšna pomoč za države v težavah
Krizni sklad, v katerem naj bi bilo za začetek 70 milijard evrov, bi omogočal takojšnjo pomoč državam z evrom, ki se znajdejo v težavah. Da je takojšnja pomoč nujna, je pokazala Grčija. Ker Evropska unija ni imela ustreznega mehanizma, je odločanje o pomoči trajalo predolgo, kar je zamajalo ne le evropske borze, ampak ogrozilo obstoj same valute evro.

"Pokazati moramo, da je vsaka članica evroobmočja pripravljena braniti drugo članico in to zato, ker želi ubraniti evro,“ je pred srečanjem dejal predsednik evroobmočja Jean-Claude Juncker.

"To srečanje je pomembno za Evropo in druge,"
je opozorila francoska finančna ministrica Christine Lagarde, luksemburški minister Luc Frieden pa meni, da najprej potrebujemo jasno politično voljo za stabilizacijo evra. "To je resen preizkus za evro in neverjeten preizkus za evropsko politiko," je opozoril avstrijski minister Josef Proell.

Velika Britanija ne bo sodelovala

Tokratnega zasedanja se udeležujejo vsi finančni ministri unije, ne le ministri držav v območju evra, saj mehanizem potrebuje kvalificirano večino vseh. Britanski finančni minister Alistair Darling je povedal, da Velika Britanija ne more in ne bo sodelovala pri mehanizmu v podporo evru, saj so za to odgovorne države v območju evra, bo pa odigrala svojo vlogo pri vzpostavljanju stabilnosti v Evropi.

eu, evro, evropska banka, denar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main




Dva dneva za odločitev
Čeprav ponavadi tako obsežne odločitve v Evropski uniji terjajo več mesecev, imajo tokrat članice na voljo le dva dneva. Včeraj so se dogovorile za 110 milijard evrov pomoči Grčiji in za sestanek glede kriznega sklada, Evropska komisija je dobesedno čez noč pripravila ustrezne zakonske predloge, ki bi omogočili ustanovitev kriznega sklada, in danes bodo o tem odločali finančni ministri Evropske unije, med njimi tudi Franci Križanič.

Ministri bi radi odločitev sprejeli pred jutrišnjim dnem, ko se znova odprejo borze.

Evropa rešuje evro na dan Evrope

Reševanja evra na današnji dan simbolično sovpada z dnevom Evrope, ki letos poteka v znamenju 60. obletnice podpisa Schumanove deklaracije, ki velja za temelj evropskega povezovanja.

9. maja 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman prebral deklaracijo oziroma poziv k združevanju proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami. Deklaracija se je slabo leto dni kasneje uresničila v ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo, ki je predhodnica Evropske unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.