Svet
7 ogledov

˝Učinkovito˝ navidezno potapljanje

Hayden meni, da je zasliševanje s polivanjem vode ena izmed bolj uspešnih metod Žurnal24 main
Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA Michael Hayden je v pričanju pred ameriškim kongresom dejal, da je CIA z uporabo sporne metode zasliševanja doseglo boljše rezultate.

Kot je dejal Hayden, je njegova agencija z spornimi zasliševalskimi metodami ˝dosegla mnogo boljše rezultate˝. ˝Mislim, da je treba pošteno povedati, da smo takrat morali iz osumljencev izvleči čim več podatkov,˝ je dejal Hayden, ki je med drugim pred člani kongresnega odbora za obveščevalne agencije potrdil, da je vedel za obstoj spornih uničenih kaset, na katerih je razvidno, da je CIA leta 2002 zasliševala sodelavca vodje teroristične mreže Al Kaida Osame Bin Ladna, Abuja Zubajdaha, in še enega visokega člana Al Kaide. Med zaslišanjem naj bi ujetnika med drugim privezali na desko, jima pokrili glavo s kapuco in ju polivali z vodo, da bi jima vzbudili občutek utapljanja.

Kiriakou: Metoda je bila uspešna
Nekdanji agent Cie John Kiriakou je v sredo za nekatere ameriške medije izjavil, da je Abu Zubaydah po zasliševanju z metodo navideznega potapljanja razkril številne uporabne informacije, s katerimi so si lahko obveščevalci pomagali pri preprečevanju morebitnih napadov omenjene teroristične skupine. Sicer pa je ameriško okrožno sodišče že nekaj mesecev pred uničenjem kaset pozvalo administraciji ameriškega predsednika Georga Busha, da naj uniči potencialne dokaze osumljencev. To pa je kasneje Cia storila novembra leta 2005.

Je navidezno potapljanje mučenje ali ne?
V ameriških medijih sicer poteka vroča debata o tem, ali je omenjen način zasliševanja mučenje, ali pa so takšni načini upravičeni, ker naj bi s tem lahko ohranili številna nedolžna življenja. Republikanski politiki tako menijo, da je takšna metoda le eden izmed načinov zasliševanja in da ni nič sporna. Številne nevladne organizacije in tudi ameriški demokratski politiki pa menijo, da je to kršenje človekih pravic in da so takšne metode zasliševanja moralno sporne. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.