Svet
1106 ogledov

Učiteljem bi naložili novo obveznost

Trump bo premaknil veleposlaništvo v Jeruzalem Epa
Želeli bi povečati odstotek tistih, ki bi se znali odzvati v takih položajih.

Ameriški predsednik Donald Trump meni, da bi morali učitelji prestati posebno urjenje, kjer bi se seznanili s tem, kako se odzvati v primeru strelskega napada v šoli. Kot je tvitnil, so pretekli primeri pokazali, da streljanje v povprečju traja tri minute. Policisti in reševalci običajno potrebujejo med 5 in 8 minut, da pridejo na kraj dogodka. "Visoko usposobljeni učitelji, spretni z orožjem bi težavo rešili v trenutku, preden bi prispela policija," je v tvitu zapisal Trump. 

Ustrezno usposobljenim učiteljem bi dal orožje, da bi lahko v primeru napada ustavili napadalca. Prepričan je, da bi potencialni napadalci dvakrat premislili preden bi se odločili napasti šolo, v kateri je veliko število oboroženih učiteljev, ki bi se v primeru napada odzvali s streljanjem. "Reve ne bi vstopile ... težava rešena," meni Trump.

Trump je dejal, da se strinja s tem, da bi zvišali starost, pri kateri lahko posamezniki kupijo orožje, na 21 let. Posamezne modele namreč lahko zdaj kupijo že z 18 leti. Obregnil se je tudi ob filme, ki so po njegovem mnenju preveč nasilni. 

Streljanje na srednji šoli v Parklandu | Avtor: Profimedia Profimedia

Preživeli dijaki se ne strinjajo

Vsi pa se ne strinjajo z njegovim predlogom. Demitri Hoth, ki je preživel strelski napad na Floridi, je prepričan, da oboroževanje učiteljev ni pravi odgovor. "Nelogično je, da bo več orožja prineslo izboljšanje razmer. Ni učiteljeva dolžnost, da je oborožen v šoli. Orožje v učilnicah bo le še otežilo učni proces," je dejal. 

Hoth je poudaril dejstvo, da je bil drugi amandma, ki govori o pravici do nošenja orožja, napisan pred 241 leti, ko so bile razmere povsem drugačne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.