Svet
22 ogledov

Učitelji verouka državo stanejo

Verouk 1 Pixsell
Hrvaški mediji poročajo o visokih stroških, ki jih ima država s plačami učiteljev verouka v osnovnih in srednjih šolah.

V hrvaških osnovnih in srednjih šolah je zaposlenih več kot 3.000 duhovnikov oziroma učiteljev verouka. Plač jim ne izplačuje Katoliška cerkev, temveč se črpajo iz državnega proračuna, poroča hrvaški Index. Pri tem država nad njimi nima nobene oblasti, saj učitelje zaposluje in razrešuje Cerkev.

28 milijonov evrov

Po podatkih hrvaškega ministrstva za znanost, izobraževanje in šport so plače učiteljev verouka letni strošek v vrednosti 218 milijonov hrvaških kun oziroma več kot 28 milijonov evrov. V to vsoto sicer niso všteti stroški prevoza, dodatki za delovno dobo, nadure in drugi presežki.

V medsebojnem dogovoru Hrvaške in Vatikana, ki v svojem bistvu izničuje sodobna demokratična določila o ločevanju države in Cerkve, med drugim piše, da so učitelji verouka v prosvetnih ustanovah polnopravni člani, kar v praksi pomeni tudi, da lahko kandidirajo za ravnatelja.

Verouk | Avtor: Pixsell Pixsell

 V Sloveniji plačujejo samo prispevke

Minister za izobraževanje, znanost in šport je v javnosti sicer večkrat poudaril, da verouk nima kaj iskati v šolah, a dodal, da namerava spoštovati dogovore z Vatikanom.

V Sloveniji je takšna ločitev Cerkve od države v praksi bolj stroga. Kot so nam odgovorili tiskovni predstavniki RKC Slovenija, država sofinancira samo socialne prispevke vsem verskim delavcem, razen če so zaposleni v javnem sektorju: "Država sofinancira del plačila prispevka so socialno zavarovanje verskih delavcev v višini 48 odstotkov. Prav tako krije stroške zaposlitve verskim delavcem, ki delujejo v okviru Vojaškega vikariata."

Kot so pred časom poročali v tedniku Mladina, nekatere slovenske šole svoje učilnice resda posojajo za poučevanje verouka, a le v krajih, kjer za to ni drugih primernih prostorov. Po navadi gre za manjše skupnosti in učilnice jim po dogovoru šole v večini primerov posojajo brezplačno. Za plače učiteljev verouka pa seveda skrbi Katoliška cerkev.

Komentarjev 1
  • Bozidar.Frelih 18:35 28.april 2014.

    To je pa čudno ... imajo brezplačno šolstvo, tako kot pri nas, učitelji pa stanejo? Ne razumem, kako, če je pa brezplačno ... od kje pa pol pride denar ?Ja, desetletje nazaj so tudi pri nas množično drli ...prikaži več na teološko fakulteto študirat civilno teologijo v upanju, da jih bo v vseh šolah čakala udobna služba učiteljev verouka.