Svet
239 ogledov

Udar Al Kaide v prihodnjih tednih?

Žurnal24 main
Al Kaida spet grozi Evropi, varnostne sile se bojijo novih terorističnih napadov v prihodnjih tednih.

Evropske varnostne sile že nekaj časa skrbi, da mednarodna teroristična mreža Al Kaida in z njo povezane skupine v prihodnjih tednih ali mesecih načrtujejo teroristične napade na Evropo. Nemški islamist v ameriškem ujetništvu Ahmad Sidiqi naj bi med zaslišanjem v ameriškem vojaškem zaporu Bagram v Afganistanu razkril, da Al Kaida na Evropo načrtuje napade v slogu tistih v Mumbaju leta 2008, ko je umrlo 166 ljudi. Varnostne sile so še sporočile, da je Nemčija v največji nevarnosti, grožnje pa so oblasti vzele zelo resno. "Predvidevamo, da bo do napada res prišlo," je za CNN povedal eden od državnih uradnikov.

Sidiqi naj bi med zasliševanjem še razkril, da je bil del enajsterice, ki se je iz Nemčije odpravila na urjenje v Pakistan. V skupini islamskih skrajnežev naj bi bila tudi 40-letni Naamen Meziche in 27-letni Shahab Dashti, ki so ju ameriške varnostne sile ubile med napadom na severni Waziristan prejšnji teden. Meziche, ki je imel francosko državljanstvo, je bil tesen sodelavec z vodilnimi v teroristični mreži Al Kaida in dober prijatelj Mohammeda Attaja, glavnega ugrabitelja letal med terorističnimi napadi 11. septembra na ZDA. Tretjega člana nemške teroristične naveze Ramija Makanesija so pakistanske oblasti aretirale junija in ga predale nemškim oblastem.

Svarijo svoje državljane

Pred nekaj dnevi so ZDA izdale opozorilo državljanom, ki potujejo po Evropi, naj bodo pozorni pred terorističnimi napadi, opozorilo k previdnosti pri potovanjih pa sta izdali tudi Japonska in Velika Britanija. Kljub strahu pred terorističnimi napadi pa varnostne sile za zdaj niso odkrile terorističnih navez na območju Evrope, ki bi takšne napade načrtovale.

Seznam terorističnih ciljev

Ameriška televizija Fox News je pred dnevi poročala, da so med možnimi tarčami terorističnih napadov v Evropi Eifflov stolp in katedrala Notre Dame v Parizu, berlinska železniška postaja ter Brandenburška vrata in prestižni hotel Adler v nemški prestolnici. Ta seznam terorističnih ciljev v Evropi naj bi obveščevalne službe prav tako dobile od Sidiqija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.