Svet
2471 ogledov

Udarci vremena: 10-letnik preživel na vrhu drevesa

vreme nevihta neurje oblaki dež Profimedia
Hudi udarci vremena, dva človeka sta umrla, še tri pogrešajo.

Zaradi obilnega deževja, ki je zajelo velik del Španije, sta po najnovejših podatkih umrla dva človeka, tri pa pogrešajo, danes piše španski dnevnik El Pais na svoji spletni strani. Zaradi poplav je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Madridu zaprtih več prog podzemne železnice, moten je tudi železniški promet.

Kot je sporočil predsednik pokrajine Kastilja - La Mancha Emiliano Garcia-Page, so smrtni žrtvi zabeležili blizu Toleda. Podrobnosti ni navedel.

V pokrajini Madrid pa po navedbah tiskovnega predstavnika tamkajšnjih reševalnih služb pogrešajo moškega, katerega vozilo je odnesla narasla reka. Pogrešan je bil tudi njegov 10-letni sin, ki so ga danes našli na vrhu drevesa, kjer je preživel noč. Še prej so rešili dečkovo mater in sestro. Kot piše El Pais, sta pogrešana še 54-letna ženska, ki je bila v pokrajini Toledo na poti s svojim vozilom, ter 83-letnik, ki so ga v pokrajini Madrid odnesle narasle vode.

Močno otežen promet

Močno deževje je zajelo predvsem pokrajini Madrid in Kastilja - La Mancha. Poplavljene so bile številne ceste in hiše, cestni in železniški promet sta ponekod prekinjena, poroča AFP. Iz pokrajine Madrid poročajo o več porušenih mostovih, narasle reke so odnesle tudi več avtomobilov.

V Madridu je zaradi poplav danes zaprtih več prog podzemne železnice. Je pa danes znova stekel železniški promet s hitrimi vlaki po progah med Madridom in pokrajino Andaluzija ter med prestolnico in pokrajino Valencia, ki so ga ustavili v nedeljo. Kot so sporočile španske železnice, promet sicer na nekaterih odsekih poteka počasneje kot običajno.

Kritike ljudi zaradi opozorila

Razmere so se danes sicer nekoliko umirile. Španska meteorološka agencija Aemet je opozorilo pred neurji in poplavami za Madrid za danes znižala z rdečega na rumeno.

Oblasti v prestolnici Madrid so prebivalce pozvale, naj, če je mogoče, ostanejo v zaprtih prostorih in ne odhajajo na prosto, kjer so številna podrta drevesa.

Prebivalci mesta in pokrajine Madrid so v nedeljo na svoje mobilne telefone prvič prejeli opozorilo z glasnim zvokom, naj ne uporabljajo svojih vozil in naj ostanejo doma, kar je sprožilo številne kritike. Tiskovni predstavnik tamkajšnjih reševalnih služb je očitke danes zavrnil, češ da bi morali biti zadovoljni, da obstaja možnost učinkovitega komuniciranja z državljani ob izrednih razmerah.

park drevesa sprehod Slovenija Takšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.