Svet
4 ogledov

Udarec za Berlusconijevo podjetje

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Skupina Finivest italijanskega premierja Silvia Berlusconija bo morala konkurenčni družbi CIR plačati 560 milijonov evrov odškodnine, je danes razsodilo prizivno sodišče v Milanu.
Zgodba se je začela leta 1991, ko je sodišče Finivestu dovolilo prevzem največje založniške hiše v Italiji. Leta 2007 je sodišče razsodilo, da je Berlusconi to odločitev "kupil", več odvetnikov in sodnik pa je bilo obsojenih zaradi korupcije.


Starejša Berlusconijeva hči Marina Berlusconi se je na odločitev sodišča že odzvala, rekoč, da razmišljajo o tem, da bi se obrnili na kasacijsko sodišče, ki je v Italiji zadnja stopnja v pritožbenem postopku. "Prepričani smo, da je pravica na naši strani in ne bomo se pustili ustrahovati," je dejala.

Berlusconi pa je še pred objavo razsodbe dejal, da je "prepričan", da bo prizivno sodišče razveljavilo prvostopenjsko odločitev, saj bi v nasprotnem primeru to predstavljalo "neverjetno zanikanje temeljnih pravnih načel".

Kazen se izvrši takoj

Odločitev prizivnega sodišča se izvrši takoj. Premier Belusoconi je sicer prav pred dnevi poskušal spremeniti kazenski zakonik tako, da bi kazni, višje od 20 milijonov evrov, ki jih prisodi prizivno sodišče, postale izvršljive šele po dokončni odločitvi kasacijskega sodišča.

Zaradi jeze, ki jo je v javnosti povzročila njegova namera, vsebovana v paketu varčevalnih ukrepov, se je Berlusconi odločil za umik predloga.

CIR lahko od Finivesta zahteva plačilo odškodnine takoj in če Berlusconijeva družba ne bo imela dovolj sredstev, se bo morala po pomoč obrniti na banke.

Odločitev sodišča je pomembna zmaga lastnika družbe CIR Carla de Benedettija, ki med drugim nadzoruje do premierja kritičen časnik La Repubblica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.