Svet
28 ogledov

Udarni val meteorja dvakrat okoli Zemlje

Meteorit Reuters
Udarni val meteorja, ki je februarja letos nad Rusijo povzročil pravi kaos, je bil tako močan, da je kar dvakrat obšel Zemljo, pravijo znanstveniki.

Znanstveniki so uporabili sistem senzorjev in ugotovili, da je šlo za najmočnejši tovrsten dogodek do sedaj, poroča BBC. Ko je nad območjem Čeljabinska eksplodiral v ozračju 17 metrov dolg in 10 tisoč ton težak meteorit, je bilo pri tem poškodovanih več kot tisoč oseb.

Znanstveniki so vzeli pod drobnogled izredno nizke frekvence zvočnih valov, ki so poznani pod imenom infrazvok. Gre za longitudinalno valovanje s frekvenco pod 15 Hz, ki ga človeško uho ne more slišati. Infrazvok lahko nastane pri testiranju nuklearnih eksplozij, sistem pa lahko zazna tudi druge eksplozije, kot je bila na primer eksplozija meteorja nad Rusijo.

Alexis Le Pichon iz Komisije za atomsko energijo v Franciji je s sodelavci ugotovil, da je bila eksplozivna energija trčenja enaka eksploziji 460 000 ton eksploziva TNT. To pomeni, da je bila močnejša od meteorja, ki je v Sibiriji treščil leta 1908. Takratni meteor je trčil s silo, enakovredno petim milijonom ton TNT-ja, kar je več stokrat močnejše kot atomska bomba nad Hirošimo.

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 12:58 28.junij 2013.

    sam, RES !!! Zgleda da Nevedo Ne Kaj berejo in Ne kaj Pišejo !!! So se izšolali za butlje, ali pa so že rojeni butlji ! Žal !

  • ghz891 10:54 28.junij 2013.

    "...energija trčenja enaka eksploziji 460 000 ton eksploziva TNT...""...Takratni meteor je trčil s silo, enakovredno petim milijonom ton TNT-ja..."Aha torej 460 kiloton je več od 5 megaton (še ta podatek je samo ena od ocen, drugi ...prikaži več viri gredo tudi do nekaj 10)?