Svet
10 ogledov

Ugandskega geja pretepli do smrti

Naslovnica tabloida, ki je lani oktobra objavil listo homoseksualcev. Žurnal24 main
Nekaj mesecev po objavi nacionalne liste homoseksualcev v ugandskem tabloidu do smrti pretepli gejevskega aktivista. Policija trdi, da razlog za pretep ni bila homofobija, ampak rop.

Ugandskega gejevskega aktivista Davida Kata, čigar ime je bilo objavljeno na nacionalni "listi homoseksualcev", ki jo je oktobra lani objavil nestrpni ugandski tabloid Rolling Stone, so po poročanju tujih medijev našli pretepenega do smrti na njegovem domu v bližini prestolnice. Kot je povedal njegov odvetnik John Onyango, ga je našel sosed in o tem obvestil oblasti. Med napadom je izginilo nekaj denarja in njegovih oblek.

Za zdaj še ni znano, ali je njegova smrt povezana z objavo liste stotih najbolj znanih homoseksualcev, na kateri je bilo tudi Katovo ime in njegova slika. Oblasti so po besedah odvetnika izdale zaporni nalog za dva osumljenca: voznika taksija, ki so ga opazili v bližini hiše, in nekega nekdanjega obsojenca, ki so ga pred smrtjo videli z žrtvijo.

Policija: šlo je za rop
Tamkajšnja policija je na tiskovni konferenci dejala, da je najverjetnejši motiv za umor rop in ne homofobija. "V tem trenutku mislimo, da gre za rop. Nsubuga Enock, ki je bil s Katojem, je znan po tem, da je zagrešil več ropov," je sporočila policija.

"Bojim se za življenje"
Kato je lani za CNN povedal, da se, odkar je bilo njegovo ime objavljeno na listi, boji za svoje življenje. Njegov odvetnik je povedal, da je o svojih strahovih obvestil tudi oblasti v Mukonu, kjer je živel. "Vaščani bi radi videli mojo hišo v plamenih," je takrat povedal za CNN. "Želijo zažgati hišo, pravijo mi: 'Lahko odideš, preden bo hiša gorela'." Oblasti v Mukonu komentarjev ne dajejo in pravijo, da preiskava v zvezi s primerom poteka.

Zagovorniki človekovih pravic so napad obsodili in pozvali oblasti, naj primer raziščejo ter ukrepajo zaradi groženj in sovražnosti proti homoseksualcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.