Svet
3 ogledov

Ugasnili bi olimpijski ogenj

Ducat protestnikov je želel preprečiti pot olimpjiskega ognja na Kitajsko. Žurnal24 main
V Atenah je skupina protibetanskih protestnikov poskušala zaustaviti predajo olimpijskega ognja. Nepal pa so zaznamovale množične demonstracije Tibetancev.

Na atenskem stadionu Panathinaikos je danes potekala slovesnost, med katero so Grki Kitajcem predali olimpijsko zastavo in ogenj. Skupina 12 protestnikov, ki je najprej demonstrirala proti "kitajski okupaciji Tibeta", se je poskušala prebiti na prizorišče slovesnosti, da bi prekinila predajo olimpijskih insignij. Stadion je bil v času slovesnosti močno zastražen, tako da je namera protestnikov spodletela.

Slovesnost v ilegali
Kitajci bodo olimpijsko zastavo in ogenj v posebnem letalu prepeljali v domovino, kjer jima bodo v Pekingu na Trgu nebeškega miru priredili slavnostni sprejem. Programa slovesnosti še niso razkrili, saj se bojijo morebitnih protestov. Še posebej zaradi posebne simbolike omenjenega trga, na katerem so leta 1989 pekinški študenti izvedli demonstracije proti nedemokratični vladavini komunistične partije, ki jih je nato slednja krvavo zatrla.

Nepalska policija se je odzvala zelo nasilno na proteste Tibetancev © Reuters

 
Za osvoboditev Tibeta
V glavnem mestu Nepala, v Katmanduju, so potekale množične demonstracije tamkaj živečih Tibetancev, ki so zahtevali osvoboditev Tibeta izpod kitajske nadvlade. Skupina protestnikov je poskušala vdreti v kitajski konzulat, a so jih pred tem zaustavile policijske enote. Po navedabh nekaterih prič naj bi policija proti protestnikom postopala zelo nasilno. Med drugim naj bi aretirala več kot 200 udeležencev protestov.

Nepal je poleg Indije tista država, ki (tudi zaradi svoje lege tik ob Tibetu) sprejme največ prebežnikov iz Tibeta, ki svojo domovino zapustijo bodisi iz političnih bodisi iz ekonomskih vzrokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.