Svet
10 ogledov

Ugled BP vsak dan bolj zamazan

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zadnji poskus zamašitve naftne vrtine ''top kill'' ni uspel zaustaviti izlivanje nafte v Mehiškem zalivu. BP ignoriral varnostna opozorila in uporabil neprimerne materiale.

Naftni gigant BP je potrdil, česar so se mnogi bali - zadnja metoda, s katero so poskušali zaustaviti izlivanje nafte iz vrtine, ni bila uspešna. Eden izmed vodilnih pri družbi BP Doug Suttles je dejal, da bodo zdaj preizkusili novo strategijo.

Zaustavitev ali povečanje izlivanja?
Z robotsko podmornico bodo odrezali cev, iz katere uhaja nafta, in potem tja skušali namestiti ventil oziroma pokrov. Tega doslej niso poskusili, ker predstavlja tveganje za povečanje izliva. Poškodovana cev, iz katere uhaja nafta, je upognjena, kar malce ustavi bruhanje. Ko bodo cev odrezali, pa se bo po mnenju strokovnjakov iztekanje nafte pospešilo. Če jim potem ne bo uspelo namestiti ventila, bo stanje še slabše.

Nekateri menijo, da bi bila edina ustrezna rešitev nova vrtina, vendar ta ne bo pripravljena do konca avgusta.

Do zdaj so poskušali že na več načinov zaustaviti izlivanje. Na vrtino so poveznili okoli sto ton težko železobetonsko kupolo, ki pa so jo prekrili ledeni kristali in je postala neuporabna. V počeno cev so potisnili manjšo cev in s tem uspeli poloviti okoli 3,4 milijona litrov nafte.

BP se je požvižgal na opozorila
Na plan pa so prišli novi podatki o dogodkih pred nesrečo, ki jih je pridobil časnik New York Times. Iz papirjev je razvidno, da so inženirji že mesece pred nesrečo izpostavili, da bi lahko prišlo do hudih težav zaradi ogrodja vrtine ter varnostnega ventila.

Višji inženir Mark Hafle je v svojem poročilu posvaril, da bi ogrodje, ki ga je BP želel uporabiti lahko popustilo pod pritiskom. „To bi zagotovo bil najslabši možen scenarij. Videl sem že, ko se je to zgodilo in vem, da se lahko pripeti,“ je zapisal Hafle.

Kljub temu je BP uporabil omenjene materiale, a šele potem, ko je dobil posebno dovoljenje, saj je ogrodje kršilo varnostne in inženirske standarde. Hafle je sicer pred senatno komisijo zanikal, da je BP storil karkoli tveganega, poročila pa ni želel komentirati.

Največja katastrofa in še povečuje se
Po nesreči, v kateri se je naftna ploščad Deepwater Horizon potopila in za seboj pustil puščajočo naftno vrtino, v Mehiški zaliv vsak dan izteče okoli dva milijona litrov nafte na dan. To je največja tovrstna ekološka katastrofa v ZDA, ob potopitvi naftne ploščadi pretekli mesec je umrlo enajst delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.