Svet
17 ogledov

Ugledni gospod proti Al Caponeju

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave bo Josipović (levo) slavil, Bandić (desn
1/2
Žurnal24 main
Zanimivo je, da so Hrvati v drugi krog volitev poslali dva povsem različna si kandidata. Josipović je miren in zadržan, Bandić je ocenjen kot Al Capone. Njegov največji hobi pa je čiščenje čevljev.

"Moji čevlji se svetijo kot pasja j...." ali pa "Jaz sem kot ferrari."  in še "V Zagrebu bi lahko imel koncert Freddie Mercury (že 18 let pokojni pevec skupine Queen, op. p.)." To je le nekaj odmevnih domislic, ki so prišle iz ust neodvisnega predsedniškega kandidata Milana Bandića, ki je diplomiral iz političnih ved.

Nasproti mu stoji kandidat največje opozicijske stranke SDP Ivo Josipović, pravnik in skladatelj. Miren, preveč zadržan in celo sramežljiv, kot ga je opisala za Večernji list sredi decembra komunikologinja Ljiljana Buhač. Kot pravi, ima tisto, kar pove, vsebino, a nima energije, s katero bi ljudi prepričal, da je strokovnjak. Govori počasi in enolično, oblači se slabo, v svetlih barvah pa celo deluje bolehno.

Nasprotno je Buhačeva Bandića opisala kot Al Caponeja. Govori površno in populistično, sogovornikov sploh ne gleda v oči, s čimer izraža nespoštovanje. Prav tako je rad dominanten, njegove besede so prazne. Robček, ki ga nosi v žepu, se nikoli ne ujema s kravato.

Manekenka in grob

Da je v Josipoviću vendarle tudi nekaj ognja, je javnost posumila, ko je na neki modni reviji nepremično zrl v manekenko, a na koncu je izjavil: "Kako lepa obleka."

Bandić je v javnosti naredil veliko več šovov. Znan je njegov posnetek, ko je želel položiti venec na grob padlim borcem, a mu je zaradi poledice spodrsnilo. Kljub temu je vztrajal in se po vseh štirih plazil do nagrobnika, kjer je nato res položil venec.

Posnetek si lahko ogledate v priloženem videu.

Ko so ga med kampanjo novinarji vprašali, ali bo v primeru izvolitve po koncu mandata užival privilegije, se je primerjal s ferrarijem: "Do zdaj sem prevozil 800 tisoč kilometrov, pri šestdesetih bom presegel milijon. Srečen bom, če bom po dveh mandatih živ in zdrav."

Josipović je ves čas ostajal resen, ravno zato so mu analitiki očitali mlačno kampanjo, saj bi se vsake toliko časa lahko pošalil.

Bandić tudi rad razlaga o svojem nenavadnem hobiju, čiščenju čevljev. Čisti jih celi družini, "dokler se ne svetijo kot pasja j...".

Dokazal je tudi, da ne govori angleškega jezika. Ko ga je na neki prireditvi novinarka vprašala v angleščini, v kaj je oblečen, ji je odgovoril z "da". Ko mu je poskušala razložiti, kaj ga sprašuje, ji je v polomljeni angleščini odgovoril: "Speaking croatia." oziroma "Govorim hrvaško."

Zmedeni dialog med novinarko in Bandićem si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://www.youtube.com/watch?v=XE7mzSWgyDU.

Različni prvi dami

Tudi kandidatki za prvo damo Hrvaške sta močno različni. Tatjana Josipović je profesorica na zagrebški pravni fakulteti. Izraza prva dama sploh ne mara, saj pravi, da je vezan na ameriško tradicijo. Z možem živita mirno življenje, njuna hčerka Lana, ki je maturantka matematične gimnazije, se v javnosti ne izpostavlja.

Josipovićeva pravi, da bo možu stala ob strani, vendar ne bo pustila svoje kariere.

Nasprotno je zakon Vesne Bandić in Milana Bandića precej pester. V 29 letih nista bila nikoli skupaj na dopustu, pravzaprav sta bila celo kratek čas ločena, a zaradi obojestranske koristi.

Želela sta kupiti neko hišo, a je bil pogoj za nakup, da kupec nima rešenega stanovanjskega problema, kar pa za Bandićeva ni veljalo, saj sta že imela eno hišo. Zato sta se ločila. Vesna Bandić je imela nenadoma "stanovanjski problem“ in lahko je kupila hišo. Čez nekaj časa sta se Bandićeva znova poročila.

Sporna je tudi njena invalidska upokojitev pred nekaj meseci zaradi težav s hrbtenico. Bandićeva sicer že nekaj let ni delala, odkar je šlo projektantsko podjetje, v katerem je delala, v stečaj. Študirala je sicer primerjalno umetnost.

Družinama Josipović in Bandić je skupen le interes hčera; tudi Anamarija Bandić je navdušena matematičarka, saj matematiko študira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.