Svet
12 ogledov

"Ugotovil sem, da sem brez noge"

Napad v Londonu je bil eden najhujših terorističnih napadov po 11. septembru 200 Žurnal24 main
Žrtve terorističnega napada v Londonu ena za drugo pričajo pred posebno komisijo o tragičnih dogodkih leta 2005. Andrew Brown se je poskušal postaviti na noge, a je ugotovil, da je eno izgubil.

V terorističnem napadu na podzemni železnici 7. julija 2005 je umrlo 52 ljudi, več kot 700 je bilo ranjenih. Štirje mladi britanski muslimani so se na podzemne vlake vkrcali s polnimi nahrbtniki razstreliva. V petih letih vlada ni sprožila nobene preiskave, ki bi vključila tudi analizo, ali so zatajile britanske varnostne službe. Zdaj se je končno odločila za preiskavo.

"Prišel sem k zavesti. Dvignil sem desno nogo, da bi ugotovil, zakaj sem padel, a druge noge ni bilo," se spominja dogajanja po eksploziji na vlaku Andrew Brown, ki je ena od mnogih prič, ki se bodo zvrstile pred komisijo.

Pričala je tudi Martine Wiltshire, ki je izgubila obe nogi. Sedela je le nekaj metrov stran od napadalca. Spominja se močne svetlobe in padca po tleh. Ko se je zavedla, je ležala na tleh, noge je imela ujete pod zveriženo kovino. Ljudje okrog nje so kričali in jokali.

Martine je bila v bolnišnici devet mesecev, imela je številne operacije. Vodja komisije, ki preiskuje tragedijo, jo je označila za "navdih in zmagoslavje človeškega duha", saj se je Martine kljub tragediji naučila pilotiranja, igra odbojko, načrtuje pa tudi udeležbo na britanski specialni olimpijadi leta 2012.

Svojci umrlih in preživeli upajo, da bodo po preiskavi dobili vsaj približen odgovor na vprašanje, zakaj se je zgodilo, kar se je. Preiskava naj bi sicer po poročanju BBC-ja trajala pet mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.