Svet
56 ogledov

Ugrabljena Srba Američani ubili v zračnem napadu

Ruševine ameriškega bombardiranja saratha.gov.ly
Dva uslužbenca srbske ambasade v Libiji, ki so ju ugrabili novembra, sta umrla v ameriškem zračnem napadu na položaje Islamske države v libijskem mestu Sabrata.

"Če ne bi bilo bombardiranja, se ne bi tako izteklo. Interes ugrabiteljev ni bil, da bi jih ubili, imeli so finančne zahteve, ki pa jih ne bi mogli izpolniti, a zaradi tega nismo prekinili pogajanj. Bile so informacije, celo ta teden, da se bo ugrabitev srečno končala, zato je še toliko bolj žalostno, da sta dva naša državljana postala kolateralna škoda ameriškega bombardiranja," je po poročanju Blica dejal srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je potrdil, da so ugrabitelji zahtevali odkupnino. 

Ruševine ameriškega bombardiranja | Avtor: saratha.gov.ly saratha.gov.ly
Srbija bo po Dačićevih besedah od ZDA in libijskih oblasti zahtevala pojasnila, v Washington pa bodo poslali diplomatsko noto. Tudi srbskim oblastem je bilo namreč znano, kje se ugrabljena nahajata, izvedeli pa naj bi od drugih varnostnih agencij, tudi ameriške. Lokalne oblasti so menda le čakale na primeren trenutek za akcijo. 

Pentagon poroča o okrog 40 mrtvih v napadu na oporišče Islamske države, smrti tujih državljanov pa ne omenja. 

Šlo je za organizacijo, povezano z Islamsko državo. Mi smo komunicirali le z uradnimi organi Libije, je povedal vodja srbske varnostne agencije BIA Ivan Todorov.

Ruševine ameriškega bombardiranja | Avtor: saratha.gov.ly saratha.gov.ly

 

Na vprašanje, zakaj veleposlaništva v Libiji niso zaprli, je odgovoril, da so o zaprtju ambasad v Damasku, Tripolisu in drugih državah večkrat razpravljali, a so se odločili, da jih ne zaprejo, saj so tudi ambasade teh držav delale, ko je bila Srbija bombardirana. 

Komentarjev 5
  • Žurnalček 09:17 22.februar 2016.

    Srbi so prodajali orožje Libiji . In to sta bila samo dva trgovca s smrtjio in nič drugega ! Problem izključno njihove namenske proizvodnje !

  • Žurnalček 15:47 20.februar 2016.

    Teroristi se bodo vedno krili z civilisti ! To delajo namerno in popolnoma razumljivo , saj jih skrbi za svoje življenje in ne hebejo glih velik unga od Alaha z 40 prasicami tam gor . Zelo poenostavljeno vendar točno ...prikaži več rečeno , so civilisti tisti , ki so krivi , za svoje bivanje v bližini teh norcev.

  • mitja vilar 12:34 20.februar 2016.

    Vsak narod ima svoje idiote, je ugotovil Goethe že pred tem, ko so iznašli internet.Problem, za katerega ne slovenski, ne evropski politiki nimajo nečesa je vprašanj ekolateraln eškode, beri nepotrebno pobitih civilstov. par mesecev tega so razsuli bolnico ...prikaži več v eni od držav, tak okot je bilo prejšnji teden v Siriji, tedaj 12 sedaj ubitih 10 zdravnikov brez meja. Kaj je naredila svetovna zdravniška organizacija? NIč. Hinaci? Premil izraz. Ubita dva ugrablena iz Srbije, ki bi jih lahko odkupili in dvem a materama vrnii sinove, morda nekaj otokom tudi očeta.nasprotovanje podpori terorizma je zelo blizu nasprotovanju takšnega načina reševanja konfliktov v stilu, ni problem, če smo zravem pobili 12 zdravnikov, važno je, da je bilo 20 DOMENIV teroristov. O spsobnostih ameriških obveščevalnih organizaicj priča 9/11. Kjer so se arabci našemili v američane.