Svet
4 ogledov

Ugrabljeni študenti na prostosti

Ugrabljeni študenti Žurnal24 main
Po enodnevnem ujetništvu so pakistanski vojaki rešili 80 študentov in učiteljev, ki so jih na severozahodu države ugrabili talibani.

Talibanski skrajneži so nameravali 71 študentov in devet učiteljev prepeljati iz svoje utrdbe v sosednjo pokrajino, ko so jih napadli pakistanski vojaki. "Med streljanjem so se skrajneži razbežali in uspeli smo rešiti vse talce," je po uspešni operaciji povedal major Athar Abas.

Talibani so skupino osemdesetih ljudi ugrabili v ponedeljek, ko so se zaradi začetka poletnih počitnic vračali domov iz neke kadetske šole, kjer pa naj se ne bi usposabljali za vojake.

Sredstvo in ne cilj
Ugrabitev je bila le poteza, da bi talibani odvrnili pozornost vojakov, ugotavlja pakistanska vlada. Njene sile namreč uspešno prodirajo proti severu države, kjer imajo talibani svoje utrdbe. Napad se je začel pred šestimi tedni, v tem času pa so vojaki ubili 1200 skrajnežev, trdijo pakistanske oblasti, med vojaki pa naj bi bilo 90 žrtev.

Odločilni dnevi
Bojev pa še zdaleč ni konec. Pakistanska vojska je zato okrepila svoje vrste, zaradi vse hujših spopadov iz doline Svat beži vse več civilistov. Humanitarne organizacije zato že opozarjajo na možnost humanitarne krize.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.