Svet
96 ogledov

Ugriz klopotače

1/8
Žurnal24 main
37-letnega zagrebškega gojitelja kač je sinoči ugriznila strupena klopotača. Podoben primer lani spomladi tudi v Ljubljani. Oba gojitelja kač sta jo dobro odnesla.

Do podobnega primera je lani prišlo v Ljubljani, ko je med razstavo kač strupeni bronasti glavež ugriznil gojitelja in strokovnjaka za plazilce Jürgna Hergerta. Tudi ta si je najprej protistrup vbrizgal sam, nato so ga prepeljali na urgenco, zdravljenje pa je nadaljeval v Münchnu. V četrtstoletnem gojenju kač je doživel tri napade; najhuje je bilo po ugrizu črne mambe, kar je skoraj po čudežu preživel.

Strupenjača je sinoči med hranjenjem napadla zagrebškega gojitelja kač Nevena Vrbanića. K sreči je šlo za površinski ugriz; najprej si je pomagal sam, potem pa poklical zdravniško pomoč. Prepeljali so ga na Kliniko za infektivne bolezni dr. Frana Mihaljevića, kjer so ga zadržali na zdravljenju.

Nenavadne hišne ljubljenčke Zagrebčan vzgaja v kleti svoje hiše sredi mesta: "Imam celo družino klopotač. Samca, samico in mladička. Dal sem jih v poseben plastični kontejner in jim dal miši, redni mesečni obrok,“ po ugrizu pove Vrbanić, ki ima sicer doma več kot sto kač. Krivdo v celoti prevzema nase: "Nepazljivo sem skozi odprtino v terarij pomolil prst, samec pa me je ugriznil.“ K sreči je šlo za tako imenovani suhi ugriz, kača torej ni spustila strupa, nadaljuje Vrbanić.

Po ugrizu je zaprl terarij, da trojica klopotač ne bi ušla, potem pa si je vbrizgal protistrup, ki ga ima vedno na dosegu roke. Zadovoljen ugotavlja, da se je na koncu vse dobro izšlo in ne razmišlja, da bi končal z nenavadnim hobijem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.