Svet
32 ogledov

Ujeli najbolj iskanega zločinca Mehike

el chapo Reuters
Aretirali so vodjo kartel Sinaloa Joaquina Guzmana, znanega tudi pod vzdevkom El Chapo, ki je veljal za najbolj iskanega kriminalca v Mehiki.

Guzmana, ki je bil 13 let na begu, so ujeli v stanovanju v mehiškem obalnem mestu Mazatlán. Tamkajšnjim oblastem je pri aretaciji pomagala ameriška enota za boj proti drogam DEA.

Majhen, pameten in neusmiljen

O El Chapu ni veliko znanega. Star naj bi bil približno 60 let, pred časom pa je s svojim premoženjem pristal celo na Forbsovi lestvici najbogatejših in najvplivnejših Zemljanov (701. mesto). Njegovo premoženje je bilo ocenjeno na eno milijardo dolarjev.

El Chapo pomeni majhen, kratek oziroma nizek. Vzdevek si je prislužil zaradi svoje nizke rasti. Visok je namreč le 155 centimetrov.

Guzman se je rodil v revščini. Njegov oče je bi živinorejec, ki se je ukvarjal tudi z gojenjem maka. Sin mu je pomagal in tako počasi zdrsnil v svet drog.

El Chapova kriminalna kariera se je naglo vzpenjala, saj je zelo inteligenten in tudi neusmiljen. Konkurence se je takoj znebil, velikokrat jih je umoril celo sam. Hitro je navezal stike z vodji ameriških kartelov. Med drugim je delal tudi za kartel Cali in Medellin, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je pridružil kartelu Sinaloa, ki velja za najmočnejši kartel Mehike. Droge so prodajali celo v Avstralijo in Evropo.

El Chapo je bil tudi tisti, ki je naročil izgradnjo prekupčevalskega tunela, ki poteka pod ameriško-mehiško mejo, skozi katerega so v ZDA tihotapili kokain.

Pobegnil pod goro perila

Leta 1993 so Guzmana v Gvatemali aretirali in obsodili na 20 let ječe. El Chapo je iz zapora pobegnil leta 2001. Pri tem mu je pomagal varnostnik, ki ga je podkupil. Skril se je v kontejner z umazanim perilom in se z njim odpeljal na prostost. Njegov beg naj bi stal 2,5 milijona dolarjev.

ZDA so na njegovo glavo razpisale petmilijonsko nagrado. A Guzman je bil vsa ta leta zelo previden. Vedno je bil obdan s celo vojsko varnostnikov, naokoli pa se je prevažal v posebej izdelani in zelo varni limuzini. Spal naj bi s puško pod vzglavnikom in s prstom na sprožilcu.
El Chapa so večkrat videvali na zabavah in v dragih restavracijah, v katerih je najraje jedel želve.
Govori se tudi, da je imel v vsakem mehiškem mestu ljubico. Pred kratkim naj bi se poročil z neko 18-letnico, neki drugi vir pa pravi, da mu je 21-letnica pred nekaj tedni rodila trojčke.

Otroci svojega očeta ne bodo veliko videvali, saj bodo El Chapa obsodili na dosmrtno ječo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.