Svet
720 ogledov

Ujete losose bodo reševali s helikopterjem

lososi reka Fraser
1/3
Epa
Plaz, ki je zasul del reke Fraser v kanadski provinci Britanska Kolumbija, je ogrozil tamkajšnjo populacijo lososov, zato jim bodo na pomoč priskočili s helikopterjem.

V reki Fraser je ujetih več sto lososov. Ker tam ne morejo izleči iker, jih bodo zdaj s helikopterjem prenesli na varno, da bodo lahko poskrbeli za svoj naraščaj. 

Kanadske oblasti so ugotovile, da je plaz, ki je zasul del reke Fraser, ustvaril 5-metrski slap, ki lososom ovira pot do prostora za izleganje iker višje na reki.

Reševalci so načrt za reševanje rib pripravljali več tednov, nazadnje pa so se odločili, da bodo ribe s helikopterjem prepeljali na drugo stran skalnega podora. Naravovarstveniki opozarjajo, da morajo lososi izleči ikre, da lokalna populacija lososov ne bi bila ogrožena. Te ribe so namreč ključnega pomena za kanadske staroselce, ki losose lovijo za hrano in različne običaje.

lososi reka Fraser | Avtor: Epa Epa

Koliko lososov je ujetih, ni znano, a odgovorni ocenjujejo, da se je višje po strugi uspelo brez pomoči pomakniti le okoli 700 lososom.

Minister za ribolov, oceane in kanadsko obalno stražo Jonathan Wilkinson je povedal, da se trudijo ujetim ribam pomagati. Datum začetka helikopterskega reševanja sicer še ni znan.

Zaenkrat delavci gradijo začasni bazen, iz katerega bodo nato losose prestavili v različno velike zbiralnike, v katerih bo voda obogatena s kisikom, da se bodo ribe umirile. Zbiralnike bodo nato s helikopterjem premaknili stran z območja plazu.

Medtem ko je zbiralni bazen v gradnji, delavci označujejo posamezne losose, da bodo lahko v prihodnje spremljali njihovo premikanje. Poleg tega poskušajo iz struge odstraniti velike skalne bloke, da bi ribe lahko same prehajale po toku navzgor. Hkrati odstranjujejo tudi večje skalne gmote z bližnjih sten, da tudi delavci pri reševanju lososov ne bi bili v nevarnosti.

lososi reka Fraser | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.