Svet
23 ogledov

Ujete rudarje zajela depresija

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pet od skupno 33 čilskih rudarjev, ki so že več kot tri tedne ujeti v rudniku 700 metrov pod zemljo, je začelo kazati znake depresije. Med drugim naj bi se slabo prehranjevali ter zavračali snemanje.

Potem ko so morali najprej stabilizirati fizično stanje rudarjev, so oblasti sedaj poskrbele še za psihološko pomoč preko video povezave. Ta pomoč je še posebej nujna za omenjeno peterico, ki je v "večji čustveni nevarnosti", je povedal čilski minister za zdravje Jaime Manalich. "So bolj izolirani, ne želijo biti videni na zaslonu, ne prehranjujejo se dobro," je še razkril.

Na čilski televiziji so sicer v četrtek zvečer predvajali prvi daljši posnetek 33 ujetih rudarjev, ki pa so bili na posnetku videti večinoma dobre volje in so govorili o tem, kako živijo. Posnetek so naredili z mikro kamero, ki so jo poslali skozi manjši jašek, skozi katerega rudarjem sicer pošiljajo hrano, vodo in druge potrebščine.

Rudarji so v rudniku zlata in bakra zasuti od 5. avgusta, da so živi, pa so reševalci odkrili šele to nedeljo. V sredo so nato rudarjem razkrili žalostno vest, da bo minilo še nekaj mesecev, preden jih bodo rešili, saj morajo do njih narediti večji jašek. Rudarji naj bi novico sicer sprejeli mirno, a oblasti so se že v naprej bale depresij.

Omenjeni rešilni jašek, ki bo rudarje predvidoma dosegel šele čez štiri mesece, bodo predvidoma začeli vrtati v nedeljo ali ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.