Svet
4896 ogledov

Ujetemu Hrvatu Rusi grozijo s smrtno kaznijo

Severodoneck Epa
Proruske sile so zajele pet tujcev, ki jim zdaj grozi smrtna kazen ali dosmrtni zapor.

Samooklicana proruska ljudska republika Doneck (DNR) je sporočila, da bo pet tujcev, ki so se kot plačanci borili na ukrajinski strani, obtožila poskusa prevzema oblasti, navaja RIA Novosti. Med zajetimi je tudi Hrvat. "Preiskava kaznivega dejanja švedskega državljana, hrvaškega državljana in treh britanskih državljanov je končana, zadevo smo predali sodišču," je sporočila služba za odnose z javnostmi tožilstva DNR.

"Šved M. T., Hrvat V. B. in Britanec J. H. so obtoženi urjenja za izvajanje terorističnih dejavnosti in da so kot plačanci sodelovali v oboroženih spopadih. Njihova dejanja so bila usmerjena k nasilnemu prevzemu oblasti in spremembi ustavnega reda Ljudske republike Doneck. Britanec A. H. je obtožen plačanskih dejavnosti, medtem ko je Britanec D. H. obtožen pomoči pri rekrutiranju plačancev za oborožene spopade," so sporočili iz DNR. 

Za našteta dejanja je predvidena dosmrtna zaporna kazen ali pa smrtna kazen. 

Junija je sodišče DNR na smrt obsodilo 48-letnega Britanca Seana Pinnera in 28-letnega Britanca Aidena Aslina ter 21-letnega maroškega državljana Brahima Saadouna. Spoznali so jih krive plačanskih dejavnosti, nasilnega prevzema oblasti, kaznivega dejanja s strani tujcev in urjenja za izvajanje terorističnih dejavnosti. 

Britanski državljan Paul Ury, ki je bil obtožen plačanskih dejavnosti, je 10. julija umrl v priporu. Umrl naj bi za posledicami kronične bolezni in stresa. Med ujetimi naj bi po pisanju BBC bil tudi Britanec John Harding, bolničar, ki je od leta 2018 deloval v regimentu Azov. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • Avatar luckyss
    luckyss 10:36 10.avgust 2022.

    Razni plačani "borci" pač nimajo zaščite vojnega prava...To je verjetno vsem jasno, ko jih premamijo velike vsote in "pravica do neomejenega nasilja nad civilisti"...Ne torej zdaj jamrat zaradi teh izmečkov...

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 10:32 10.avgust 2022.

    Javno naj ga obesijo in obešanje prenašajo na telegramu!

  • Jernej65 10:23 10.avgust 2022.

    Smrt tudi ruskim plačancem, ki jih je v Ukrajini ogromno. Ukrajinci naj vsakega ubijejo, ki ga zajamejo tako kot to delajo Rusi. Zob za zob.