Svet
7 ogledov

Ujeti mornarji umrli v eksploziji

Eksplozija na indijski podmornici Reuters
Smrtne žrtve po eksploziji na indijski podmornici. Ujetih je bilo 18 vojakov.

"Eksplozija je odjeknila takoj po polnoči, in sicer v delu podmornice, kjer so spravljene rakete in torpedi," je povedal vir iz indijske mornarice. Na podmornici je bilo v času nesreče ujetih 18 mornarjev. Indijski obrambni minister A. K. Antony je potrdil, da so bile tudi smrtne žrtve. Številni so se rešili s skokom v morje. "Običajno eden ali dva mornarja svoje delo opravljata stoje na podmornici. Bodisi sta v morje skočila bodisi ju je v morje vrgla eksplozija," je povedal Antony. Celotna posadka podmornice, ko je ta v polnem delovanju, sicer šteje 110 ljudi.

S požarom so se borili več ur

"Na krovu so zelo blizu skupaj gorivo, vodik, kisik in visoko eksplozivna sredstva," je pojasnil upokojeni poveljnik Arun Prakash. "Najmanjša nesreča ali napaka lahko sprožita veliko nesrečo. Tu je tudi vprašanje sabotaže – upoštevati je treba namreč vse možnosti –, ampak sabotaža je najbrž zadnja možnost."

Gasilci so se s požarom borili več ur, podmornica pa je zdaj potopljena na svojem sidrišču."Nekaj ljudi je ujetih na krovu, poskušamo jih rešiti, ne bomo odnehali, dokler jih ne rešimo," je pred tem pojasnil predstavnik indijske vojske PVS Satish

14 podmornic potrebnih obnove

Vzrok za eksplozijo bi bil lahko kratek stik ali pa težave z akumulatorjem, poročajo tuje 
tiskovne agencije. Iz indijske vojaške mornarice sicer o nesrečah ne poročajo pogosto. Kljub temu pa je njihovih 14 podmornic nujno potrebnih obnove. Podmornica, na kateri je eksplodiralo, se je pred nekaj meseci vrnila z dve leti in pol dolgega popravila v Rusiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.